Láska ke čtení ji přivedla k tomu, že již v dětství chtěla být spisovatelkou. A tak Petra Soukupová vystudovala scenáristiku a dramaturgii. Napsala tři knihy pro děti a šest pro dospělé, poslední z nich, Věci, na které nastal čas, vyšla v roce 2020. Její knihy vyšly i v zahraničí a jako audioknihy. Kromě psaní působí jako dramaturg denního seriálu Ulice.

 

V jednom rozhovoru jste přiznala, že již ve druhé třídě ZŠ jste napsala první povídku, kterou jste také sama ilustrovala. Kolem desátého roku jste se rozhodla, že budete spisovatelkou. Proč právě spisovatelkou? 

Zřejmě proto, že jsem milovala čtení. Nikdy jsem nebyla moc společenská, neměla jsem ráda sport a neuměla jsem se bavit s lidmi. Ale někdy už kolem těch osmi let jsem zjistila, že čtení je stejně lepší. A asi jsem si tehdy pomyslela, že napsat příběh, stvořit svět, je ta nejlepší věc na světě a že to tedy taky chci jednou dělat.

 

Vystudovala jste scenáristiku a dramaturgii na FAMU a podílela se na scénářích k seriálům jako Kafé a cigárko, Helena, Comeback nebo Kosmo. Pracujete na novém scénáři? Je vám bližší psaní scénářů nebo knížek?

Dvě věci z těch čtyřech podle mě ani moc nestojí za zmínku – Helena je převzatá a přepsaná věc, Kafe a cigárko bylo podle předlohy. Když už, tak jsem napsala scénář k filmu Na krátko a myslím už desátý rok dělám dramaturga dialogů na seriálu Ulice.

Už mnoho let je moje hlavní práce za prvé psaní knih, za druhé Ulice. Jiné televizní scénáře nepíšu, nemám na to čas ani chuť. Ale je možné, že brzo začnu psát scénář podle jedné ze svých knih, ale ještě o tom raději nechci mluvit.

 

První kniha K moři vám vynesla Cenu Jiřího Ortena, nominaci na Magnesii Literu a nominaci na Cenu Josefa Škvoreckého. Druhá Zmizet se stala Knihou roku – Magnesia Litera a získala nominaci na Cenu Josefa Škvoreckého. Přišly další publikace a nejnovější má název Věci, na které nastal čas. Podle čeho si vybíráte témata, o čem budete psát?

Píšu o rodinných a jiných blízkých vztazích, to je pořád stejné. V poslední knize jsem chtěla psát víc o partnerském vztahu a také jsem chtěla víc prostoru nechat mužskému hlasu, což jsem předtím spíše nedělala. Ale vlastně nevím, jak odpovědět na otázku, podle čeho si vybírám témata. Asi podle toho, jak mě to napadne.

 

Jak se vám psaly knížky pro děti – Bertík a čmuchadlo a Kdo zabil Snížka? A plánujete další?

Ještě existuje Klub divných dětí. Psaly se mi dobře, protože i v dospělých knihách ráda používám dětský pohled, takže to nebyla zase taková změna. Určitě plánuji psát další.

 

Působíte jako dramaturgyně denního seriálu Ulice a jak jste někde přiznala, tak vás tato práce baví. Co je vaší náplní coby dramaturga?

Čtu už napsané scénáře a hlídám návaznosti, také to, jak se autoři drží již schváleného scénosledu, podle kterého scénáře rozepisují, a vůbec mám na starost, aby byly scénáře pokud možno dobré.

Jste spisovatelka, scénáristka, dramaturgyně, která z těchto profesí je vám nejbližší nebo se vám pěkně doplňují?

V podstatě se to doplňuje, ale přesto se cítím být nejvíc spisovatelkou.

 

Vaše knížky vyšly také ve Slovinsku, Polsku, Chorvatku nebo v Itálii a také jako audioknihy. Načetla jste některou ze svých knížek?

V mnoha dalších zemích. Ne, to jsem opravdu nenačetla, nejsem profesionál.

 

Patříte k nejúspěšnějším současným českým spisovatelkám. Jaká jste čtenářka vy? Máte oblíbené autory?

Poslední léta, kdy je čtení jedna z hlavních náplní mé práce, už nemám ani čas ani chuť číst, když nepracuji. Čtu vlastně jen na dovolených a hlavně nějaké lehčí věci. Miluji Stephena Kinga, mám ráda mnohé severské detektivky, z českých Jiřího Hájíčka a Viktorii Hanišovou.

 

Je vám práce také koníčkem? Jak ráda trávíte chvíle volna?

Ne, to není. Práce je práce. Chvíle volna trávím především chůzí v přírodě se svými psy. Taky ráda sleduji seriály.

 

Petra Soukupová se narodila se 25. července 1982 v České Lípě. Vystudovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU (2008). Napsala scénáře seriálů Kafé a cigárko, Helena, Comeback, Kosmo. Je dramaturgyní seriálu Ulice. Vyšly jí knihy K moři, Zmizet, Marta v roce vetřelce, Pod sněhem, Nejlepší pro všechny, Klub divných dětí a Věci, na které nastal čas. Je také autorkou knih pro děti: Bertík a čmuchadlo, Kdo zabil Snížka? a Klub divných dětí. Obdržela několik literárních cen – Cenu Jiřího Ortena, Magnesii Literu, za scénář podle povídky Na krátko z knihy Zmizet obsadila 3. místo v soutěži Ceny Sazky za nerealizovaný scénář. Později byl podle něj natočen film Na krátko (2018, režie Jakub Šmíd). Její knihy vyšly ve Slovinsku, Polsku, Chorvatku nebo v Itálii a také jako audioknihy. Má dceru Marlu.


Share on Myspace