Ve věku 71 let zemřel hudebník Ivan Král (vzhledem k dlouhému pobytu v zahraničí známý také jako Ivan Kral). Na svém facebookovém účtě to 2. února v noci uvedli organizátoři festivalu Metronome Prague.

Ivan Král jako člen doprovodné skupiny zpěvačky Patti Smith nahrál čtyři studiová alba a napsal pro ni řadu písní. Krátce působil ve skupině Johna Calea z Velvet Underground, byl členem skupiny zpěváka Iggyho Popa, se kterým složil několik písní.

Po roce 1989 v produkoval desky některých tuzemských skupin: Lucie, Mňága a Žďorp či Garage. Vydal také několik sólových alb, z nichž nejznámejší bylo to první z roku 1995: Nostalgia. V roce 2001 byl nominován na cenu Český lev v kategorii Nejlepší hudba za film Kabriolet.

V roce 1995 o něm režisér Zdeněk Suchý natočil dokumentární film Dancing Barefoot, který svůj název dostal podle stejnojmenné písně, kterou Král napsal společně s Patti Smith.

V loňském roce s ním vyšla kniha rozhovorů Neuvěřitelný Ivan Král: “Příběh jednoho ze světově nejproslulejších českých rockových muzikantů vás vezme na divokou jízdu do 70. let, přímo do epicentra kulturní revoluce, kdy se v New Yorku rodil punk a garážová hudba. Uprchnete z komunistického Československa, navštívíte kultovní místa, jakými byly klub CBGB nebo Hotel Chelsea, octnete se v přední řadě na prvních koncertech Ramones, Kiss i Bruce Springsteena. Projedete se po New Yorku psychedelickým Rolls Roycem Johna Lennona. A budete i u vzniku Blondie. Patti Smith vás bude držet za ruku i vyhazovat z kapely, Iggy Pop bude cvičit nahý jógu v obýváku, plakat vám na rameni a nadávat do pitomců, David Bowie diskutovat o tom, jak se píší písničky.”


Share on Myspace