Ve věku 80 let zemřel v úterý 1. října krátce před půlnocí zpěvák Karel Gott, nejúspěšnější český interpret všech dob, který v letech 1965 až 2019 prodal 50 milionů nosičů. Během své kariéry vydal 293 sólových alb a celkově nazpíval 978 písní.

„Dnes celá naše země přišla o tolikrát zlatem oceněný hlas Karla Gotta. Byl jedním z mála umělců, který prošel desítkami let historie této země a získával uznání a obdiv lidí střídajících se generací. Jeho písně si zpívali lidé nejrůznějšího vzdělání a profesí. Karel Gott byl mimořádnou osobností, která nás dokázala spojovat. Čest jeho památce!“ řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek, který vládě navrhne uspořádat zpěvákovi státní pohřeb.

"Provázel mě od mládí. A každého z nás. Jeden z největších Čechů, které jsme měli tu čest zažít. Zemřel. Věřil jsem, že tu bude navždycky. Je mi to nesmírně líto. Zapálím svíčku a poslechnu si něco od něj z 60. let. Mistře, vážil jsem si Vás. Víc, než dokážu říct," uvedl premiér Andrej Babiš.

Zpěváka ocenil i předseda ODS Petr Fiala: "Karel Gott dokázal svým talentem, pílí a profesionalitou zaujmout posluchače napříč generacemi nejen v České republice. Jeho úspěch v rámci české populární hudby byl jedinečný a těžko opakovatelný."

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila nás opustila jedna z největších postav české popkultury: "Karel Gott dokázal svou hudbou zaujmout jako málokdo jiný. Je nezpochybnitelné, ze svým uměním přispěl k dobrému jménu ČR v zahraničí. Čest jeho památce."


Share on Myspace