Ve věku 72 let zemřela 25. prosince herečka, spisovatelka a politická aktivistika Táňa Fischerová. V roce 2013 kandidovala v prezidentských volbách, které vyhrál Miloš Zeman.

Otcem Táni (narozena 6. června 1947) byl divadelní režisér Jan, který působil především v Praze, ale i v Brně a Plzni. Táňa Fischerová zpívala v dětském pěveckém souboru, ve filmu debutovala v roce 1961 v dramatu o "skupině diverzantů" Kohout plaší smrt podle scénáře Jiřího Muchy. V šedesátých letech studovala na brněnské JAMU a objevila se v několika filmech československé Nové vlny, přesněji ve snímcích Antonína Máši Bloudění, Hotel pro cizince a Ohlédnutí.

Za normalizace se moc nemohla objevovat ve filmu a televizi, větší role dostala v osmdesátých letech ve snímcích Prodloužený čas a Lev s bílou hřívou Jaromila Jireše a Lékař umírajícího času Miroslava Luthera. V roce 1973 musela odejít z pražského Činoherního klubu, poté hrála v Divadle Jiřího Wolkera a od roku 1977 byla na volné noze a hostovala v různých divadlech, spolupracovala zejména s Janem Kačerem a Evaldem Schormem.

Napsala knihy povídek Lidiiny dveřeBílý den o mezilidských vztazích, o postižených dětech, starých lidech a týraných zvířatech. Jejich motivem je nedostatek citu, který dovolí ukládat mentálně či tělesně postižené dítě do ústavů, zapomínat na staré a bezmocné rodiče. Vycházela i z vlastní zkušenosti: s hudebníkem Petrem Skoumalem měla postiženého syna Kryštofa.

Po roce 1989 se začala angažovat v charitativních a později i politických projektech. V červnu 2002 byla na kandidátce US-DEU zvolena jako nezávislá poslankyně do poslanecké sněmovny. Po odchodu ze sněmovny se snažila dostat do Senátu, pak se stala předsedkyní Klíčového hnutí, za které znovu neúspěšně kandidovala do sněmovny. V roce 2013 byla neúspěšnou prezidentskou kandidátkou. 

Z hereckého působení z té doby stojí za zaznamenání role klavíristky Lydie v seriálu Konec velkých prázdnin či její účast ve filmu Hanele, který natočil Karel Kachyňa podle povídky Ivana Olbrachta. 

Známá byla i jako moderátorka televizních Adventních koncertů a jako recitátorka poezie v pražské Viole či v rozhlase.


Share on Myspace