Na specializovaných přepážkách či v e-shopu na webových stránkách České pošty si lze zakoupit nové příležitostné poštovní známky, které rozšířily tak emisi Umělecká díla na známkách. První představuje dílo malíře Františka Ronovského a motivem dalších dvou jsou na společném známkovém kompletu obrazy malíře, kostýmního výtvarníka, scénografa a bývalého automobilového závodníka Theodora Pištěka.

Ve středu 20. října, pět dnů před jeho 89. narozeninami se na poštovní ceniny dostaly dva obrazy z díla významného českého výtvarníka, kostýmního návrháře, celoživotního milovníka automobilismu a bývalého závodníka Theodora Pištěka. Komplet s dvakrát dvěma novými příležitostnými známkami obsahuje obraz Ecce Homo z roku 1983 a Autoportrét u okna II z roku 1981. Nominální hodnota nových příležitostných poštovních známek je 30 a 34 Kč.

Pištěk je mimo jiné držitelem Oscara za kostýmy k filmu Amadeus. Syna ze slavné herecké rodiny přivedl k filmu režisér František Vláčil. Spolupracovali například na Údolí včel či Markétě Lazarové. Se svým vrstevníkem a přítelem z dob studií, režisérem Milošem Formanem, se pracovně setkal až při natáčení filmu Amadeus (1983), za který nakonec oba obdrželi Oscara. V roce 1990 byl stejný tandem odměněn cenou francouzskou cenou César za snímek Valmont. Spolupráce pokračovala i na dalším úspěšném filmu z roku 1996 Lid versus Larry Flint. Pištěk je autorem návrhů uniforem Hradní stráže a léta se věnuje i malbě.

František Ronovský, jehož dílo na známce s nominální hodnotou 33 Kč reprezentuje obraz Akt, byl český malíř a figuralista, jenž se zpočátku ve svém díle soustředil na motivy kaváren a ženské akty, experimentoval přitom s malířskou technikou antického původu, enkaustikou. Přitahovaly ho však také motivy kalvárie a piety. V další tvorbě ho ovlivnily zahraniční studijní cesty, část jeho díla je tak věnována například Paříži. Malířské dílo Ronovského se vyvíjelo svým vlastním způsobem, díla vytvářejí jedinečnost v českém i světovém umění.


Share on Myspace