Divoši lovící zvěř holýma rukama? Jaká byla hierarchie v tehdejší společnosti? Dokument francouzské režisérky Pauline Coste divákům skrze průzkum pohřebišť ze starší doby kamenné zprostředkuje obraz života lidí před pětadvaceti tisíci lety. Obraz, který se vzdaluje představám, jež o tehdejším obyvatelstvu lidé obecně mají. Diváci mohou snímek vidět na obrazovkách ČT2 v úterý 19. října od 21:40 hodin.

Ústřední motiv dokumentu představuje zkoumání takzvané Dámy z Cavillonu. V jejím hrobě bylo nalezeno tolik bohatství, že vědci kostru dlouho přisuzovali muži, zdráhali se totiž uvěřit, že by se takových poct mohlo dostat ženě. Řemeslnou úrovní šperků z darů přírody, které u ní byly nalezeny, současně Dáma z Cavillonu vyvrátila představu o lidech té doby coby primitivních divoších zápasících holýma rukama se šavlozubou zvěří.

„Téma paleolitických pohřebišť vnímám jako extrémně zajímavé, jelikož nálezy zpochybňují zažité vnímání tehdejší populace. Tu obvykle vidíme pod stínem mnoha klišé, jako nevyspělé, jeskynní lidi,“ uvádí k dokumentu režisérka a spoluautorka scénáře Pauline Coste a dodává: „Jako vůbec první filmaři jsme měli přístup do jeskyně Cussac ve Francii. Ta ukrývá mnoho cenných rytin a zároveň díky ní můžeme lépe nahlédnout do dobových pohřebních praktik a utvořit si tak lepší obrázek o tehdejší populaci.“

Detaily předmětů nalezených na pohřebištích ve Francii, Itálii, České republice (Dolních Věstonicích) a Rusku budou v tomto filmu za pomoci nejmodernějších technologií zkoumány z hlediska jejich každodenní funkce, aby se v mozaice objevů a zjištění postupně vyjevil obraz života lidí, kterým byla vedle řemeslné zručnosti zjevně blízká i solidarita, tolerance a do jisté míry i rovnoprávnost. Objevy ukazují, že to, co někdy bývá označováno za lidský konstrukt, bylo ve skutečnosti přirozeností už před desítkami tisíc let.


Share on Myspace