Pořadatelé mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha se rozhodli posunout termín konání letošního ročníku. Akce proběhne v tradiční lokaci na Výstavišti Praha od 23. do 26. září.

„Do poslední chvíle jsme věřili, že by akce v avizovaném červnovém termínu mohla proběhnout, byli bychom schopni ji uspořádat jako akci bezpečnou a návštěvnicky komfortní (rozestupy, všichni účastníci otestovaní atd.). V tuto chvíli jsme však dospěli k momentu, kdy bychom museli začít s intenzivní komunikací, prodejem vstupenek a dalšími nevratnými kroky. Zároveň neexistují ani orientační informace o tom, jakými pravidly bychom se měli v červnu při organizaci podobné akce řídit. Navíc, zatímco u nás se epidemická situace v posledních dnech vyvíjí pozitivně, v jiných evropských státech právě kulminuje, což nás do značné míry limituje při zvaní zahraničních hostů i vystavovatelů,“ uvádí důvody ke změně termínu ředitel veletrhu Radovan Auer.

Organizátoři zvolili přesunout nejdůležitější knižní událost České republiky na konec třetího kvartálu, a to od 23. do 26. září. Domnívají se, že vzhledem k předpokládané zlepšené epidemické situaci i proočkovanosti obyvatel je zářijový termín pro konání 26. ročníku veletrhu nejoptimálnější. Nadále se počítá s tím, že se program z velké části bude konat ve venkovních pavilonech a v případě potřeby bude připraveno také testování účastníků.

„Zářijový termín umožňuje přivézt velmi zajímavé hosty a zároveň vystavovatelům představit knižní novinky druhé poloviny roku,“ vysvětluje výhody nového termínu Radovan Auer.

Čestným hostem letošního ročníku bude Francie, zvláštní pozornost bude věnována také Polsku, jehož prezentace se v loňském roce nemohla uskutečnit. Motto ročníku „Můj domov je v jazyce“ má za cíl zkoumat otázky vztahu literárních děl i jejich autorů k jazyku, ke geografické i mentální příslušnosti k dané zemi.


Share on Myspace