Bezmála sedm tisíc čtenářů dalo během dvouleté existence online knihkupectví Reknihy nový domov necelým 15 tisícům knih. Dalších deset tisíc příběhů, znalostí a informací na svého nového majitele ještě čeká. Projekt Tadeáše Kuly staví na principech udržitelnosti, sdílené ekonomiky a klade si za cíl naučit milovníky šustění papíru nehromadit svou literaturu v zaprášených policích. Reknihy fungují na systému provizí. Se čtenářem, který se jejich prostřednictvím rozhodne přečtené knihy sdílet dál se dělí 50:50. Tímto způsobem již za dobu jejich existence bylo vyplaceno téměř 600 tisíc korun.

„Naším cílem je ukázat lidem, že pro koupi vysněné knihy není třeba vždy kupovat zbrusu novou. Čtenářům nabízíme literaturu, kterou již někdo jednou přečetl, ale stále vypadá jako nová, čehož docílíme díky pečlivé kontrole každé zásilky, kterou nám lidé zašlou. Jsme tak rádi, že již přes 5500 lidí si k nám našlo cestu a své knihy prostřednictvím Reknih sdílelo dál,“ říká zakladatel a CEO Reknih Tadeáš Kula.

Princip je jednoduchý. Ve chvíli, kdy se čtenář rozhodne sdílet prostřednictvím Reknih své knihy, zabalí je a pošle na adresu jednoho ze sběrných míst. Tam proběhne jejich pečlivá kontrola a výběr knih určených pro prodej včetně jejich nacenění. Ve chvíli, kdy je kniha prodána obdrží její původní majitel na svůj účet u Reknih 50 procent z prodejní ceny. Tyto peníze jsou zákazníkovi připsány v podobě kreditu, který může použít na koupi nových knih, nebo si částku nechat zaslat na bankovní účet, případně přispět na další rozvoj udržitelného knihkupectví. To chce do budoucna podporovat i další české ekologické projekty. Druhá polovina výdělku jde přímo Reknihám. Z těchto peněz, tedy z každé prodané knihy, je pět korun využito na podporu organizace Ranforest Trust, jejímž cílem je zastavit kácení deštných pralesů a vymírání živočišných druhů.

Ceny publikací prodávaných na e-shopu určuje tým Reknih podle několika faktorů. Stáří, stavu knihy či poptávce, jaké se těší. Ve chvíli, kdy je titul velmi žádaný, bude tedy dražší než ten, o který není takový zájem či je naskladněn ve velkém množství kusů. Vždy však budou ceny nižší minimálně o 50 až 100 korun oproti klasickým knihkupectvím.

„Nakupující, kteří se rozhodnou pro knihu z druhé ruky, udělají správný krok směrem k zelenější budoucnosti. Díky těm, kteří u nás již nakoupili, jsme totiž mohli skrze příspěvky organizaci Rainforest Trust pomoci ušetřit plochu lesů v rozsahu až 3 927 937 m². Na tomhle čísle však nezastavujeme a chceme pomáhat dál. A to nejen ve světě, ale také v České republice,“ dodává Kula.

V současnosti čítá tým Reknih 24 stálých členů plus několik dalších, kteří s Reknihami spolupracují externě.


Share on Myspace