Veletrh Svět knihy letos přece jen bude, alespoň menší v Plzni. Zahájí se tak po dlouhé pauze knižní podzimní sezóna, V pátek 25. a v sobotu 26. září se pro ně v areálu DEPO2015 mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Plzeň 2020. Letošní ročník je uveden hashtagem #KnížkyŽijí.

Poslední zářijový víkend kromě veletrhu Svět knihy proběhne v Plzni ještě tradiční festival českých filmů Finále i festival vína. „Že se potkáme s těmito akcemi není vůbec na škodu. Pěkně se doplňují, a návštěvníkům Plzně tak společně nabídneme komplexní zážitek,“ míní ředitel veletrhu Svět knihy Radovan Auer. „Se zmíněnými akcemi ještě domlouváme zajímavá zvýhodnění pro návštěvníky,“ doplňuje.

Návštěvníci veletrhu budou mít možnost po dlouhé pauze navštívit první knižní akci, na které více než 70 nakladatelů představí svou publikační činnost za první pololetí letošního roku, ale zároveň uvedou i prezentaci chystaných titulů na podzim, a především na vánoční trh.

V připravovaném programu se opět jak domácí autoři i výstavy, řeč však nebude jen o literatuře, ale také o jejím kulturním, společenském a politickém kontextu. Mezinárodní rozměr akce umocňuje tradiční účast Polska, Francie či severských zemí i nově přibyvší prezentace německy psané literatury, kterou Rakousko, Německo a Švýcarsko připravuje pod společnou hlavičkou Das Buch.

„Program teprve ladíme a kompletně jej zveřejníme na začátku září, nicméně již víme o několika zajímavých zahraničních hostech,“ říká Radovan Auer. „Spojili jsme ale také síly s místními, takže v předvečer veletrhu proběhne v Plzni oblíbené Čítání lidu, z naší strany okořeněné účastí finalistů Ceny Jiřího Ortena. Nemůžeme opomenout aktuální ´boj o Kunderu´, jenž nyní víří v intelektuálních vodách, pozvali jsme tedy do Plzně autora kontroverzní biografie Jana Nováka.“

Tři ochutnávky připravili pořadatelé už v létě, v rámci projektu DEPOVLETU 29. července vystoupí zpěvačka Monika Načeva se svým novým albem a koncert doplní jako host Jáchym Topol, jehož texty Načeva zhudebňuje již několik dekád. Další dva pořady proběhnou v srpnu: půjde o dětskou dílnu a tandemové čtení.


Share on Myspace