Diváci kina Aero se podívají do hlubin vesmíru i svého nitra spolu s 16. ročníkem Festivalu otrlého diváka. Od 3. března do 8. března naservíruje dávku těch nejlepších špatných, vyšinutých a těžko popsatelných filmů na téma vesmír. Poté se festival přesune do Brna (Univerzitní kino Scala 13.března), Hradce Králové (kino Bio Central 28. března) a na závěr do Olomouce (kino Metropol 2. dubna).

„Letošní ročník, to je čisté sci-fi z vnějšího vesmíru. Diváky čeká intergalaktická nuda, ženská věznice ve vesmíru, mužská věznice plná kung-fu bijců, erotický hotýlek v srdci Japonska, útok podzemšťanů, rybáři zabijáci, umělci na drogách a možná přijde i Igor LepreChaun,“ popisuje široké tematické spektrum letošního ročníku dramaturgyně Alžběta Šáchová.

„V rámci vesmírné tematiky nesmí chybět Temná hvězda. Jedná se o první film scenáristy Dana O'Bannona, který později napsal scénář Vetřelce. Vypraví v podstatě stejný příběh, jen je to zevlácká satira, kde tu největší hrozbu v kosmu představuje každodenní nuda. Podvratné vyznění této smeťákové odysey umocňuje neskrývaná lacinost produkce, kde skafandry a interiéry vesmírné lodi vznikly recyklováním věcí všedního užití jako formiček na led či krabicí na donuty,“ láká na snímek Johna Carpentera dramaturg Jiří Flígl.

Tradiční zábavou na festivalu je živý dabing, který bude letos u čtyř filmů. Jedním z nich bude Galaktický ničitel vyprávějící epický příběh špióna, válečnice, motorkářů, mravencoidního mutanta a vepřových mimozemšťanů. Na programu nechybí ani zlotřilý skřítek z irských legend, který zavraždí kohokoli, kdo se zmocní jeho zlata: Leprikón 4: Ve vesmíru. Tauřina dobrodružství: Hvězdný kriminál aneb Vesmírný chládek pojednávají o titulní amazonce, která se ocitne jako trestankyně na kosmické lodi sloužící jako ženská věznice.

Zahajovacím filmem letošního ročníku bude satira na poměry v soudobém Rusku Tak už konečně chcípni, táto. Ale ještě předtím, jako úplně první film v programu, si diváci mohou na plátně vychutnat věrnou adaptaci násilného japonského komiksu s hongkongským bijákem Král síly: Příběh Rickyho. Festival pak 8. března zakončí tematická projekce k Mezinárodnímu dni žen Zlatíčko, zbrusu nové volné pokračování feministického hororu Luckyho McKeeho Žena.

„Pokud jste dostatečně otrlí, zajděte i na otrlost hadr v ryzím slova smyslu – kompletně bez smíchu. Takovou záležitostí bude nechvalně známý depresivní film Smrti král od mistra německých nechuťáren Jörga Buttgereita, tvůrce Nekromantika,“ doporučuje dramaturg Petr Šaroch.

Dalším tipem, který diváky dostane do úzkých, může být čtvrtý titul s živým dabingem Krvavý háček – horor o tajemném zabijákovi, který vraždí členy rybářské komunity pomocí náčiní na chytání ryb.

Žádný ročník se neobejde bez maskota festivalu El Santa. Film El Santo bojuje proti podzemšťanům nakoukne do vesmíru. Navíc to není vlastně ani Santo, ale jeho syn, který navazuje na otcovu tradici, a to i co do kvalit produkce. Snímek doprovodí již tradiční simultánní překlad do sluchátek od pana Akuráta.

Na programu se objeví letos podruhé pásmo komentovaných filmových ukázek nazvané Filmový hovnocuc: Vesmírná prda. „Diváci zhlédnou sérii komentovaných ukázek z filmů, o kterých nejspíš nikdy neslyšeli a mnohdy ani slyšet nechtěli,“ těší se dramaturg Antonín Tesař, který diváky ve svojí one-man show osobně provede naprostým dnem kinematografie.


Share on Myspace