Ve věku 77 let zemřel Terry Jones, velšský komik a režisér, jeden z členů komediální skupiny Monty Python.

Terry Jones byl členem Monty Pythonů, jejichž skeče byly známé nekorektním humorem, spolu Johnem Cleesem, Erikem Idlem, Michaelem Palinem, Grahamem Chapmanem a Terrym Gilliamem. Po Chapmanovi je druhým ze skupiny, který zemřel.

Spolurežíroval filmy Monty Python a Svatý Grál, Monty Python: Život Briana a Smysl života. Režíroval také film pro děti Žabákova dobrodružství. Právě s tímto snímkem navštívil v roce 1998 Filmový festival Karlovy Vary.

Natočil také komedie Erik Viking o severském vůdci, který chce se svými druhy získat roh, který by jejich zemi zbavil mračen a dovolil jim žít pod slunečnou oblohou, a Personal Services o servírce, která otevře v Londýně bordel zaměřený na bizarní a perverzní požadavky zákazníků.

V češtině vyšly jeho knihy pro děti Pohádky k neuvěření, Bajky z divokých vajec a Dobrou s kobrou aneb Třicet legrácek před usnutím.

Už v roce 2016 lékaři zjistili, že Jones trpí demencí, která mu způsobila poruchu řeči. Herec přestal poskytovat rozhovory a stáhl se do ústraní.


Share on Myspace