Maxipes Fík, Hobit, Pan Tau, Poslední Mohykán a další legendární hrdinové nechybí na doposud nejrozsáhlejší retrospektivní výstavě žijící legendy knižní ilustrace a animovaného filmu Jiřího Šalamouna. Expozice s názvem Jiří Šalamoun: Kdo neviděl, neuvěří, to mně věřte! je ve dvou patrech Musea Kampa v areálu Sovových mlýnů na Malé Straně v centru Prahy k vidění do 30. září.

Emeritní profesor a dlouholetý vedoucí ateliéru ilustrace a knižní grafiky na UMPRUM Jiří Šalamoun (*1935) byl výtvarníkem nejen nestárnoucího Maxipsa Fíka, ale také řady dalších animovaných filmů. Vytvořil desítky volných litografií a plakátů, vydal dvě sbírky básní a jednu sbírku záznamů snů. Především však graficky upravil a svými obrázky doprovodil více než stovku knih publikovaných nejen u nás, ale také v Německu či v Polsku – například Posledního Mohykána J. F. Coopera, Kroniku Pickwickova klubu Charlese Dickense, Historii města Houpětína Saltykova-Ščedrina, Hobita J. J. R. Tolkiena, Pohřební písně J. J. Ryby či Vraždy v ulici Morgue E. A. Poea. Právě kriminální a hororový žánr, tajemno a magie patří mezi autorova nejoblíbenější témata, která se objevují i v jeho autorských knihách a volných litografiích, často zpracovaných formou komiksu.

Výstava Jiří Šalamoun: Kdo neviděl, neuvěří, to mně věřte! prezentuje košatost výtvarného jazyka Jiřího Šalamouna i jednotlivé fáze jeho tvůrčího procesu. Od prvních skic až po výslednou knihu či animovaný film. Kurátory výstavy jsou Terezie Zemánková a Luboš Drtina: „Hlavní ingrediencí Šalamounových ilustrací je především humor – vesměs trochu poťouchlý a subversivní – čiší z nich i skepse a zároveň nadhled nad malichernostmi života, velkorysá fantazie i pedantský cit pro detail. Dějiny každodennosti dvacátého století se v jeho díle odrážejí jako v zrcadlovém bludišti, které komicky umocňuje některé aspekty reality,“ podotýká Zemánková.

„Ilustrace, ať už dětská či pro dospělé, je zcela respektovaná součást výtvarného umění. A já jsem velmi rád, že tentokrát v Museu Kampa představujeme tvorbu předního českého ilustrátora a všestranného výtvarníka Jiřího Šalamouna, jehož dílo všichni známe skrze ilustrace Maxipsa Fíka, Hoffmanova Pana Tau nebo Tolkienova Hobita. Výstava však představuje i méně známá díla jeho tvorby, takže jsem si jistý, že budou návštěvníci mile překvapeni. A tak je tímto všechny – jak malé, tak velké – srdečně zvu do našeho muzea,“ dodává Jiří Pospíšil, předseda správní rady Musea Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových.


Share on Myspace