Výstava Francouzský impresionismus: Mistrovská díla ze sbírky Ordrupgaard se těší rekordní návštěvnosti. Za necelý měsíc ji v paláci Kinských Národní galerie vidělo téměř 20 tisíc lidí.

Díla francouzských impresionistů jsou dnes chloubou každé umělecké sbírky. Jejich sbírání se ve 20. století stalo kulturním fenoménem celosvětového významu, což potvrzuje i značný  návštěvnický zájem o jejich výstavy. Výjimkou není ani ta, kterou aktuálně pořádá Národní galerie Praha.

Výstava představuje výběr stěžejních obrazů ze sbírky podnikatele Wilhelma Hansena, jejímž jádrem jsou díla francouzských impresionistů. Zastoupeni jsou mimo jiné Claude Monet, Edgar Degas, Auguste Renoir, Camille Pissarro, Alfred Sisley, ale také jejich předchůdci – Eugène Delacroix, či následovníci – Paul Gauguin a Paul Cézanne.

 

Výstava je členěná do tematických celků – věnuje se krajině, zátiší, zobrazení Paříže, ale také impresionistické ženě. Impresionismus byl totiž prvním vývojově přelomovým uměleckým směrem, na němž se významnou měrou podíleli nejen muži, ale také ženy.

„Představa o úloze ženy ve výtvarném umění byla v 19. a raném 20. století podřízena četným předsudkům. Ženě se upírala schopnost podílu na vysokém umění, neboť její intelektuální schopnosti byly považovány za omezené,“ uvádí kurátor výstavy Petr Šámal.

Výstava v paláci Kinských představuje díla dvou klíčových ženských osobností impresionismu – Berthe Morisot (1841–1895) a Evy Gonzalès (1849–1883). Berthe Morisot se na pozvání Edgara Degase zúčastnila dokonce již první výstavy impresionistů v roce 1874.

Žena s vějířem v novém spotu Národní galerie PrahaZ této doby pochází i její obraz Žena s vějířem. Portrét paní Marie Hubbard, který mohou návštěvníci vidět v paláci Kinských. Obraz je malován pro Morisot typickým lehkým a vzdušným rukopisem a zároveň připomíná tvorbu Édouarda Maneta, s nímž byla malířka v úzkém kontaktu a často mu stála modelem.

Právě zmíněný obraz se stal inspirací pro nový spot Národní galerie, ve kterém ožívají Berthe Morisot i její modelka. Návštěvníka výstavy, který vznik díla pozoruje, ztvárnil Jaroslav Plesl.

Spot k výstavě je k vidění na Facebooku nebo YouTube a od 22. července také na obrazovkách České televize.

Výstava pokračuje až do 13. října.


Share on Myspace