Zveřejněná smlouva mezi EU a AstrouZenecou obsahuje spoustu začerněných míst. K obsahu některých z nich se dá ale dostat, a to velmi jednoduchým způsobem.

Jak všeobecně známo, Evropská unie a farmaceutická firma AstraZeneca jsou ve při ohledně toho, kolik dávek vakcíny má být dodáno a v jakém časovém horizontu.

Smlouva, kterou EU a AZ uzavřely a kterou se jejich vztahy mají řídit, byla až do včerejška utajovaná. Dne 29. ledna ji Evropská komise zveřejnila na svých stránkách, a to s rozsáhlým začerněním citlivých údajů, mezi které patří mimo jiné celková cena.

Jenže někdo, patrně nějaký asistent, nebyl dostatečně poučen o tom, jak se takové začerňování dokumentu dělá důsledně. A vypustil do světa verzi, ve které velmi podstatné kusy (ne všechny) toho začerněného textu můžete snadno přečíst. Kopii najdete na mém serveru (odkaz pro stažení, formát PDF).

Na první pohled to vypadá dostatečně utajeně, a to bylo patrně to, co dotyčného zaměstnance zmátlo. Jenže ve skutečnosti byla v jeho postupu bezpečnostní díra. Začátky všech odstavců jsou totiž viditelné (nezačerněné), pokud ve volně dostupném programu Acrobat Reader DC kliknete v levém sloupci nahoře na ikonu Záložky. Tím se odhalí sice nikoliv úplně všechno, ale mnohé. Vypadá to takto:

A tak se například můžete dozvědět, že původně začerněná částka, o které se v souvislosti s cenou dodaného zboží hovoří, činí 870 milionů eur. Nebo to, z jakých položek se cena zboží kalkulovala (odstavec 1.15 smlouvy „Cost of Goods“, kompletně začerněný, leč také téměř kompletně viditelný).

V současné chvíli už byla tato verze ze stránek Evropské komise stažena a nahrazena verzí, ve které „záložky“ dostupné nejsou, ale internet nezapomíná. Prostý text vyextrahovaný ze záložek si lze prohlédnout i zde.

Ponaučení z krizového vývoje:

* Používat počítačovou techniku na základní úrovni je snadné a zvládne to kdekdo, včetně různých nepříliš dobře proškolených asistentů.

* Používat ji bezpečně je naopak zatraceně nesnadné.

* Jednou uniklá data se nedají zase od-uniknout.

 

Převzato s laskavým svolením autora z jeho webu, na kterém kromě tohoto článku najdete další texty o politice a společnosti. Knihy Mariana Kechlibara si můžete objednat ZDE.


Share on Myspace