Národní muzeum otevřelo výstavu s názvem Poklady numismatických sbírek představující ty nejvzácnější mince, medaile a řády, kterými se muzeum může pochlubit.

Vystaveno je zhruba 1500 unikátních exponátů z numismatické sbírky Národní muzea, která celkově obsahuje okolo milionu sbírkových předmětů. K vidění je například zlatý čtyřicetidukát Ferdinanda III. z roku 1629, který je naprosto výjimečnou ražbou v celé české historii nebo poklad z Horních Rápotic, který tvoří 342 mincí a patří k nejvýznamnějším nálezům svého druhu.

„Numismatické sbírky patří mezi návštěvníky k velmi oblíbeným. Jsem rád, že nyní můžeme veřejnosti opět zpřístupnit to nejvzácnější a nejzajímavější, co jsme za mnoho let existence Národního muzea přijali do svých sbírek. Povedlo se nám i přes koronavirová omezení připravit obsahově pestré výstavy nejen pro zahraniční turisty, ale i pro naše občany, kteří se rozhodnou strávit letní dovolenou doma,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

První část výstavy ukazuje významné soukromé sbírky, které se staly součástí fondů Národního muzea. Odbornou, ale i laickou veřejnost bezesporu zaujme například Chaurova sbírka, která představuje největší existující kolekci bohemikálních mincí a medailí od 10. do 20. století. Úplně prvně je k vidění kolekce Novák, která se do Národního muzea dostala v letošním roce a jde o nejvýznamnější akvizici posledních desetiletí.

Další část je věnována numismatickým unikátům od antiky po 20. století. Prezentovány jsou například významné nálezy ze 13. století, zejména poklad z Bělčic u Ostředka. Jedním nejvýznačnějších nálezů svého druhu je poklad z Horních Rápotic, jež byl odkryt v roce 2015 a čítá na 342 mincí, které byly uloženy po roce 1642. Zvláštní pozornost zasluhuje také poklad z Českých Budějovic ukrytý po roce 1619, z něhož se Národnímu muzeu podařilo v nedávné době identifikovat více jak tisíc mincí. U budějovického pokladu známe i jméno jeho majitele – byl jím lékárník Georg Seifferheldt.

Výstava potrvá do 27. června 2021.


Share on Myspace