Ve věku 79 let zemřela v pražské Ústřední vojenské nemocnici Zdena Tominová, která byla po Martě Kubišové druhou ženskou mluvčí Charty 77. Od roku 1980 žila v emigraci ve Velké Británii, do České republiky se natrvalo vrátila v loňské roce.

Zdena Tominová vystudovala herectví a filozofii. V 70. letech pracovala jako tlumočnice, mluvčí Charty 77 se stala na jaře 1979. Státní bezpečnost ji za to šikanovala, a nakonec ji o rok později donutila odejít s manželem filozofem Juliem Tominem a dvěma syny do emigrace.

Pracovala pro BBC, anglicky napsala dva úspěšné romány: Stalinovu botu a Pobřeží Čech. V televizní inscenaci Enemies of State (Nepřátelé státu) zobrazila osudy vlastní rodiny po podpisu Charty i práci pro BBC. 

V češtině ji v roce 2018 vyšla sbírka Cesta za moře a jiné básně. Ta obsahuje průřez její literární tvorbou, která vznikala především v šedesátých letech 20. století. Byla ovlivněna především surrealistickým hnutím a zásadní texty její poezie vznikaly v době, kdy se pohybovala v blízkosti literární skupiny vedené Vratislavem Effenbergerem. 


Share on Myspace