Po dvou měsících od nuceného uzavření všech objektů a expozic se Památník Terezín v pondělí 11. května znovu otevře pro veřejnost. Návštěvníci i pracovníci ovšem budou muset dodržovat opatření bránící přenosu nákazy koronavirem.

„U vstupu do všech našich objektů budou umístěny stojany s dezinfekcí a nouzový návštěvní řád s několika pokyny, jejichž dodržování budeme od návštěvníků vyžadovat. Nebude to samozřejmě nic, co bychom i beztak všichni běžně nedělali. Zejména jde o vstup se zakrytými ústy a nosem, důraz na zesílenou hygienu rukou, dodržování rozestupů a zákaz konzumace potravin uvnitř našich objektů,“ říká ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek.

Pokladní budou také nyní preferovat platby za vstupné kartou a v rámci ochranných opatření se sníží počet míst v relaxačních zónách. V interiérech také bude dbáno na nepřekročení hygienou doporučené koncentrace osob. „Všichni naši pracovníci budou vybaveni ochrannými osobními pomůckami a návštěvníkům budou s dodržováním nastavených opatření nápomocni,“ doplňuje Roubínek.

Řada naplánovaných výstav a vzpomínkových akcí připomínajících 75. výročí osvobození českých zemí od nacismu musela být zrušena, jiné jsou ovšem přesunuty na pozdější termín. Z května tak bylo na neděli 18. října přesunuto konání ústředního vzpomínkového shromáždění Terezínská tryzna. A na příští rok byl odložen výstavní projekt Pevnost 1980 výtvarníků Jiřího Sozanského, Ivana Bukovského, Petra Kováře, Zdeňka Berana, Lubomíra Janečky, Oldřicha Kulhánka a Ivana Dolejška.

Dobu nuceného uzavření využil památník ke stavebním úpravám. Bylo například zrekonstruováno zázemí pro pokladní a průvodce v Malé pevnosti; v tamních vstupních prostorách také vzniká prostor pro odkládání zavazadel návštěvníků, který dosud chyběl.

V důsledku výpadku podstatné části příjmů je stávající ekonomická situace památníku napjatá, zřizovatel, tedy ministerstvo kultury, ovšem přislíbil, že bude ztráty částečně sanovat.


Share on Myspace