Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha musel zrušit konání svého 26. ročníku. Proto se jeho organizátoři rozhodli zprostředkovat čtenářům literaturu alespoň prostřednictvím online přenosu. Formou krátkého rozhovoru a autorského čtení navštíví české domácnosti výběr tuzemských spisovatelů, zároveň se získají prostředky na podporu knižního oboru i na věnování knih pro vybrané subjekty.

„V době, kdy se smutkem sledujeme, jak se celý knižní obor ze dne na den dostal vlivem zrušených akcí, zavřených knihkupectví a dalších omezení do zcela kritické situace, prodej knih klesl na minimum a řadě nakladatelství hrozí zánik, jsme se rozhodli uspořádat sbírku na podporu knižního oboru,“ říká ředitel veletrhu Radovan Auer. „V existenčních problémech je už nyní, kvůli zastaveným projektům, řada lidí spojených s literaturou – autoři, redaktoři, překladatelé, editoři a další návazné profese,“ dodává.

Prostřednictvím platformy Donio byla založena sbírka www.donio.cz/svetknihy, kde mohou čtenáři přispět na své oblíbené spisovatele či nakladatele a zároveň pomoci k rozšíření knih potřebným. Ve spolupráci s iniciativou #kulturažije budou na Mall.tv odvysílána ve třicetiminutovém formátu čtení významných českých autorů. Projekt startuje ve středu 8. dubna ve 14:00. Účast v první skupině vybraných autorů přijali Bianca Bellová, Petr Borkovec, Radka Denemarková, Pavla Horáková, Petra Hůlová, Josef Pánek, Petra Soukupová, Petr Stančík a Michal Viewegh.

„Výtěžek ze čtení autorů využijeme dvěma způsoby. Polovina částky bude určena samotným autorům, druhá polovina poputuje na nákup knih českých spisovatelů a knih z produkce menších nakladatelů, které současná situace ohrožuje nejvíce. Knihy budeme následně distribuovat seniorům, dětem v ústavní péči nebo například osamělým lidem v karanténě,“ vysvětluje Radovan Auer. 

 

Termíny vysílání na Mall.tv

  1. 4. Radka Denemarková
  2. 4. Michal Viewegh
  3. 4. Josef Pánek
  4. 4. Pavla Horáková
  5. 4. Petra Hůlová
  6. 4. Petr Borkovec
  7. 4. Petra Soukupová
  8. 4. Petr Stančík
  9. 4. Bianca Bellová

Share on Myspace