Karol Sidon, Jáchym Topol, Bianca Bellová, Arnošt Goldflam, Jiří Hájíček, Jaroslav Rudiš, Ivan Binar a mnohé další významné osobnosti české literatury zachytil svým objektivem fotograf Karel Cudlín. Výstava fotoportrétů Tváře české literatury měla premiéru loni v Městské knihovně v Lipsku v rámci doprovodného programu tamního knižního veletrhu. Moravská zemská knihovna nyní vystavuje tuto kolekci v Brně, v galerii MZK, kde bude k dispozici do 18. března, i v souvislosti s blížícím se životním jubileem Karla Cudlína.

Karel Cudlín se začal věnovat focení již na gymnáziu. V roce 1987 dokončil studium fotografie na FAMU. Pracoval na volné noze i jako fotoreportér v Mladém světě, Lidových novinách či v Respektu. Dlouhodobě také spolupracoval s Revolver Revue. Proslul zejména svým dokumentárními sériemi, například cyklem o životě Romů či uprchlíků nebo fotoreportážemi z Ukrajiny, Ruska a Izraele. Zachytil atmosféru plesů a tanečních v Lucerně, odchod sovětských vojsk z Československa či zázemí Národního divadla v Praze. Mezi lety 1996 a 2003 byl jedním z oficiálních fotografů prezidenta Václava Havla.

Své práce vystavuje Karel Cudlín na samostatných i kolektivních výstavách v ČR i po celém světě. Je zastoupen v řadě muzejních i soukromých sbírkách. Celkem osmnáctkrát obdržel cenu Czech Press Photo, v roce 2007 se stal laureátem Ceny Revolver Revue. Moravská zemská knihovna vystavuje 27 Cudlínových portrétů. „Mnohé z těchto portrétů vznikly v rámci spolupráce s Revolver Revue, jiné jsem fotil na objednávku pro další média, některé jsem fotil jen pro sebe. Focení portrétů je vždy zajímavé, především protože nabízí příležitost setkání a rozhovoru s jedinečnou osobností, často ne tak mediálně známou,“ uvedl u příležitosti výstavy Karel Cudlín.

Kromě vlastních fotografií si návštěvníci na výstavě mohou prohlédnout také publikace, na nichž se Cudlín autorsky podílel. V úterý 25. 2. od 18 hodin se u příležitosti výstavy uskuteční v MZK beseda nazvaná „Fotograf by měl vidět tisíce fotek denně“. Karel Cudlín zde prostřednictvím projekce představí průřez svou tvorbou a zájemce provede výstavou.


Share on Myspace