I letos bude v rámci Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest, který se uskuteční od 19. do 27. března, předáno několik sošek Kristiána, ceny udělované českým a zahraničním umělcům za jejich celoživotní přínos kinematografii. Jednu z nich převezme na slavnostním zakončení festivalu herečka Iva Janžurová.

Iva Janžurová se řadí mezi nejvýznamnější české herečky a na divadelních prknech, filmovém plátně a televizních obrazovkách se objevuje už desítky let. Její rodiče byli pedagogové a dle rodinné tradice nejprve začala studovat pedagogické gymnázium v Českých Budějovicích. Po něm nastoupila na pražskou DAMU do ročníku vedeného Vlastou Fabianovou a v roce 1963 divadelní akademii absolvovala.

Své první angažmá získala v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, odkud odešla do Divadla na Vinohradech a následně do Národního divadla. Hostovala také v Divadle Kalich a s celoživotním partnerem Stanislavem Remundou a dcerami Sabinou a Theodorou hrála v rodinném zájezdovém divadle. Po několika menších rolích ji v šedesátých letech pro film objevil režisér Karel Kachyňa, který ji obsadil do filmu Kočár do Vídně. Další výrazné dramatické postavy ztvárnila ve snímcích Juraje Herze a za roli ve filmové adaptaci Petrolejové lampy získala nominaci za nejlepší ženský herecký výkon na festivalu v Cannes.

Cit pro komediální polohu ukázala především v televizních filmech v sedmdesátých a osmdesátých letech ve slavných komediích, jako je Pane, vy jste vdova, Marečku, podejte mi pero a mnoha dalších. Společně s Jiřinou Bohdalovou a Jiřinou Jiráskovou vytvořila oblíbené trio v hudební komedii Světáci. Zároveň se v této době stala jednou z nejvíce obsazovaných hereček. Kromě televizních filmů se také objevila v řadě televizních inscenací a zábavných pořadů. Iva Janžurová je držitelkou dvou Českých lvů za snímky Co chytneš v žitě a Ene bene, ceny Alfréda Radoka a Ceny Thálie.

MFF Praha – Febiofest uvede tři filmy, ve kterých hraje: Pension pro svobodné pány (1967), Morgiana (1972), Ene bene (1999).


Share on Myspace