První novoroční premiérou v brněnském Divadle Husa na provázku bude autorská inscenace Domov na konci světa v režii současné umělecké šéfky legendární brněnské scény Anny Davidové. Dveře domova důchodců, v němž vládne věčné mládí, se poprvé otevřou 17. ledna, pražská premiéra proběhne v neděli 26. ledna v Divadle Archa.

Co by se stalo, kdybychom kult mládí dovedli do důsledku? Stvořili bychom svět prostý pocitů osamělosti, čekání na telefonát od vnoučat a strachu z konce. Chybělo by nám něco, kdybychom vymýtili všechny „nešvary“ stáří? Autorská inscenace Anny Davidové otevře dveře do domova důchodců, ve kterém vládne mládí a žije se podle hesla „memento mori – no more!“

Hra přináší pohled mladé generace na fenomén stárnutí, stáří a postavení seniorů ve společnosti, která uctívá mládí. V rámci pečlivé přípravy absolvovali herci řadu setkání s odborníky na paliativní péči, sociální gerontologii, doprovázení umírajících, a dokonce si na workshopu díky sadě pro simulaci stáří na vlastní kůži vyzkoušeli svízele provázející pohyb v pokročilém věku. Několikrát také navštívili domov pro seniory.

„Kůže vyhlazená a napjatá jak jitrnice. Takové meziobratlové ploténky by si přál mít každý! Klapající protézy zůstávají hudbou vzdálené minulosti. Sudoku a křížovky jsou pro děcka. Chcete zůstat forever young? Přijďte do našeho novodobého výminku, protože – we mean it!,“ píše se v anotaci na představení.


Share on Myspace