DĚKUJEME HUDBOU. Tak zní název benefičního koncertu klasické hudby v podání ukrajinských umělců, kteří k nám uprchli před válkou. Osm mladých hudebníků rozezvučí své nástroje či rozvibrují své hlasivky v pátek 20. května v sále historické Čechovny v areálu zámku Liteň. Na programu bude rozmanitý repertoár Mozarta, Chopina, Beethovena, Piazzoly, Faurého a dalších světových, ale i ukrajinských skladatelů. Jako exkluzivní host svým vystoupením umělce podpoří bravurní pěvec Adam Plachetka. Koncert pořádá nezisková organizace zámek Liteň, která jej mimořádně zařadila na program 11. ročníku Festivalu Jarmily Novotné. Vstupenky jsou v prodeji.

„Téma pomoci Ukrajině nyní ve společnosti rezonuje. My jsme se rozhodli dát příležitost ukrajinským umělcům, kteří uprchli ze své země před válkou, aby oni sami svou hudbou mohli poděkovat za podporu, které se jim v České republice dostalo. Koncert „Děkujeme hudbou“ je benefiční a doufáme, že zaujme široké publikum,“ vysvětluje ředitelka Zámku Liteň Ivana Leidlová a dodává:

„Tuto myšlenku jsme sdělili i členovi našeho poradního sboru Adamovi Plachetkovi a požádali ho, zda by i on tyto umělce podpořil tím, že na koncertu rovněž vystoupí. Okamžitě souhlasil, z čehož máme velkou radost! Všechny zveme na příjemný páteční večer plný hudby do Litně!“ 

Mladí hudebníci, jimž bude tento večer patřit, byli nuceni ze dne na den opustit svou vlast, a tak neskrývají svůj vděk nad tím, že našli útočiště právě v České republice, stejně jako že mohli navázat na svá hudební studia na Pražské konzervatoři a k tomu veřejně vystoupit v Litni:

„Začátek války rozdělil můj život na „před“ a „po“, stejně jako životy milionů dalších Ukrajinců. Zmizel obvyklý řád věcí a fráze „žij každý den jako poslední“ se stala doslovnou. Je mi líto, že nemohu jít bránit vlast v první linii, ale snažím se pomáhat i jinak. Nemůžu nečinně sedět, zatímco umírají nevinní lidé. Proto je tento koncert pro mě a pro mou zemi, která momentálně trpí nekonečným ostřelováním, velmi důležitý,“ říká sedmnáctiletá violistka Viktoria Kovaka.

Koncert začíná v 19 hodin. Celý výtěžek koncertu bude věnován účinkujícím z Ukrajiny. Více informací je k dispozici na www.zamekliten.cz.

Jen necelý měsíc po odeznění koncertu ožije zámecký areál zpěvem mladých hudebníků profesionálů, kteří jako každoročně přijedou studovat na Pěvecké kurzy v Litni. Ty se tentokrát uskuteční pod vedením prvotřídních pěvkyň, holandské pěvkyně a mentorky Margreet Honig a české sopranistky Simony Houda Šaturové. Dámskou dvojici doplní operní režisér Marek Mokoš. Kurzy budou výjimečné rovněž exkluzivní spoluprací s Operním studiem Slovenského národního divadla. Závěrem kurzů se jako tradičně odehraje společný koncert, a to v sobotu 18. června, tentokrát v kulisách zámeckého parku. Scénický open air koncert s názvem Dotek lásky nabídne árie o lásce v různých podobách.


Share on Myspace