Český rozhlas Jazz začal vysílat nový satiricko-vzdělávací podcast Jazz do kapsy. Každé úterý od 10.00 hodin v něm Matěj Belko přinese porci zaručených jazzových rad s reálnými i méně reálnými hosty.

Jak být správným jazzmanem, jak vydělat na jam session, jak docenit gastro jazz? To jsou jen některé ze zásadních témat, na které si posvítí autor podcastu Matěj Belko, hudebník ceněný pro spolupráci s Davidem Kollerem, Lenkou Dusilovou nebo s Vladimírem Mišíkem. Belko je známý svým suchým humorem, ale i pozorovacím talentem, s nímž nahlíží pod pokličku hudebního dění. Díky těmto vlastnostem se stal v podstatě youtuberem, mimo jiné v sérii Kumšt.

„Kromě hraní, skládání, hudební produkce a fanouškovství mě baví pozorovat různé muzikantské stereotypy a dění okolo. Svět jazzu se někdy bere dost vážně, a to je přesně něco pro mě. V tomto podcastu se na jazz podíváme trochu jinak,“ říká Belko. „Popovídáme si o něm se zajímavými lidmi, z nichž některé skutečně svět neviděl, jako třeba se zástupcem jazzové policie, se scatovým textařem, nebo s vynálezcem jam session,“ dodává.

Desetidílný podcast slibuje setkání s hosty, na které se v jazzových časopisech zapomnělo. Podívá se na zoubek pojmu „najazzlost“, zjistí, proč se z gastrojazzu stal nový underground nebo zda lze tradiční jazz uchránit před moderními trendy. Nebudou chybět ani historky kapelního řidiče.

Podcast Jazz do kapsy nabídne pravidelné rubriky Rozhovor u klavíru a Lick týdne. Lick je krátká hudební fráze užívaná muzikanty při improvizaci, která je pro někoho klišé, pro jiného nezbytná součást prezentace. Své oblíbené jazzové licky v podcastu představí speciální hosté Ondřej Pivec, Beata Hlavenková, Markéta Foukalová nebo Marcel Bárta.

Jazz do kapsy lze poslouchat na Českém rozhlasu Jazz od 3. května každé úterý v 10:00 hodin (repríza v sobotu v 10:00 hodin). Každé úterý stanice odvysílá premiéru nového dílu na webu jazz.rozhlas.cz, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Český rozhlas Jazz je digitální stanice Českého rozhlasu. Vysílá jazz 24 hodin denně v širokém žánrovém rozpětí od jeho počátků po aktuální fúze. Podcast Jazz do kapsy uvádí jako premiérový podcast o jazzu.


Share on Myspace