Český rozhlas představuje druhou řadu projektu Digitální spisovatel. Umělá inteligence založená na algoritmu GPT 3 napsala spolu s českými spisovateli sedm povídek, které je možné si poslechnout v mobilní aplikaci a na audioportále mujRozhlas.cz.

Na rozdíl od první série Digitálního spisovatele, ve které povídky psala pouze umělá inteligence založená na systému GPT 2 a GPT 3, píší ve druhé sérii spolu s umělou inteligencí čeští autoři. Výsledkem je sedm originálních příběhů různých žánrů a ladění.

Součástí nové série podcastu Digitální spisovatel je kyberpunková povídka Dostatečné množství porna od Františka Kotlety, magicky realistický příběh Noc v hotelu Chaos od Ondřeje Neffa, pohádka Skoropravdivá legenda z kanálu od Hany Lehečkové, momentka Trable v Katánii od Biancy Bellové, detektivka Poslední Revolver: Příběh posledního Revolvera od Pavla Bareše, řecký mýtus Píseň nočních můr od Petra Stančíka a horor Spiritista od Anny Vošalíkové.

Každý z autorů spolupracoval s umělou inteligencí jiným způsobem. Někteří se s umělou inteligencí střídali ve psaní, jiní ji nechali svůj příběh dokončit a někdo ji nechal vygenerovat nápady na zápletku. Součástí projektu jsou proto i rozhovory s autory samotnými, kteří přibližují posluchačům konkrétní postupy a dojmy z této netradiční spolupráce. Posluchači, kteří by se do tématu umělé inteligence chtěli ponořit ještě víc, si mohou poslechnout také rozhovor o etických otázkách a kreativních procesech umělé inteligence s odborníky na tuto problematiku Ditou Malečkovou a Janem Tylem.

„Jsem ráda, že se nám kreativní spolupráci s umělou inteligencí podařilo posunout až na její hranice. Výsledné povídky jasně ukazují na oblasti, ve kterých může být AI spisovatelům užitečná, ale i oblasti, ve kterých mají lidští autoři jednoznačně převahu,“ říká šéfproducentka audioportálu mujRozhlas Anna Vošalíková.

Povídky i rozhovory druhé série projektu Digitální spisovatel jsou k poslechu na audioportále mujRozhlas a v jeho mobilní aplikaci.


Share on Myspace