Lidé bojují s mikroby, zejména viry a bakteriemi způsobujícími infekční nemoci, od prvopočátku. Ačkoli se už ve starověku naučili, že v případě šířící se nákazy je třeba se distancovat od nemocných a chránit se, až moderní doba dokázala pomocí svých objevů miniaturní škůdce nejprve spatřit a poté i pochopit jejich fungování natolik, aby se jim lidstvo dokázalo cíleně bránit. Historii boje s infekčními nemocemi mapuje nový dokument režisérky Báry Kopecké Lovci mikrobů.

„V populárně naučném formátu s využitím dobových archivů a animací se pokouším nastínit historické souvislosti očkování. Pro lidi jako já, kteří si ze školní chemie či biologie moc nepamatují, a navíc mnohé zásadní poznatky se objevily v době, kdy většina z nás již měla školní docházku za sebou, je mikrobiologie a imunologie tak trochu nepochopitelná věda,“ říká režisérka Bára Kopecká

A dodává: „Přesto, nebo vlastně právě proto si myslím, že je nanejvýš nutné se pokoušet porozumět alespoň základním principům boje s infekčními nemocemi. Vědecký výzkum a jeho aplikace včetně vývoje vakcín nám umožňují žít život, o jakém se našim předkům ani nezdálo, a před novými druhy léčby i prevence se právě v dnešní době objevují nevídané možnosti.“

Dosud lidstvo dokázalo zcela vymýtit jedinou infekční nemoc – černé neštovice. A byl to právě český epidemiolog Karel Raška, který dokázal v rámci Světové zdravotnické organizace realizovat očkovací akci ve světovém měřítku. Raškovo jméno bylo vinou politických „prohřešků“ donedávna veřejnosti neznámé. To ale není jediný příběh, v němž se Češi zapsali do učebnic epidemiologie – Československo bylo například také první zemí, která díky plošnému očkování na svém území vymýtila dětskou obrnu.

Moderní objevy v oblasti genetiky, které umožnily pochopit fungování virů, však poskytly lidstvu poměrně neuvěřitelnou zbraň, neboť nyní je možné viry využívat i k léčbě nemocí, s jakými si jinak nevíme rady. „Pro diváka se v dokumentu dá najít spousta zajímavých konotací se současnou covidovou pandemií a zároveň získat odpovědi na základní vědecké otázky, jak to všechno vlastně funguje,“ uzavírá kreativní producentka Martina Šantavá.

Dokument bude odvysílán v úterý 16. listopadu od 21:45 na programu ČT2.


Share on Myspace