V historické budově Národního muzea probíhá nová výstava Moderní knižní obálky z muzejní knihovny, která představuje průřez vizuální podobou českých knižních obálek 20. století prostřednictvím sbírkových předmětů z fondů oddělení knižní kultury Knihovny Národního muzea. Výstava je k vidění do 9. ledna 2022.

Výstava Moderní knižní obálky z muzejní knihovny ukazuje návštěvníkům různé přístupy výtvarníků a výtvarnou proměnu obálek napříč jedním stoletím – příchozí tak mohou obdivovat ukázky z období přelomu 19. a 20. století, z doby mezi světovými válkami, z produkce státních nakladatelství 50. až 80. let i z produkce soukromých nakladatelů z konce 20. století. Řada prací ze sbírek oddělení knižní kultury je originálními předlohami pro tisk obálek knih vytvořených význačnými českými výtvarníky. Prezentována jsou například díla Ondřeje Sekory, Josefa Lady, Josefa Vodrážky, Jana Rambouska, Josefa Lieslera, Cyrila Boudy, Václava Kabáta, Jaroslava Hořánka, Dany Puchnarové, Václava Fialy a dalších.

Příchozí se seznámí také s postupy práce knižních výtvarníků a s předtiskovou přípravou v době před nástupem digitalizace. Originální předlohy knižních obálek doplní ukázky autorských tiskařských linorytových a dřevorytových štočků (matric pro tisk obálek včetně barevných soutisků) a ukázky knih s obálkami výběrově odkazujícími na prezentované originální předlohy pro jejich tisk.

Výstava je určena dospělému i dětskému návštěvníkovi a zaměřena je jak na odbornou, tak na laickou veřejnost. Odborná veřejnost ocení zejména možnost prohlížet originály historických knižních prací, opatřených často technickými pokyny pro výrobu a pracovními poznámkami. Širší veřejnost může nalézt kromě vizuálně atraktivních exponátů řadu originálů obálek knih ze své oblíbené volnočasové či naopak povinné četby.


Share on Myspace