V pátek 10. září vydává Supraphon výroční kompilaci nahrávek Miloše Kirschnera s jeho tvorbou pro Spejbla a Hurvínka. Trojalbum pod názvem Spejbl a Hurvínek Miloše Kirschnera / To nejlepší vychází v roce, kdy si připomínáme hned několik jubileí nezapomenutelného českého loutkáře. Letos je to sedmdesát let, co se Miloš Kirschner stal členem souboru Divadla Spejbla a Hurvínka, a pětašedesát let uplynulo od chvíle, kdy mu profesor Josef Skupa předal otěže slavného divadla. Na letošní rok připadlo i smutné výročí pětadvaceti let od Kirschnerova úmrtí. 

Miloš Kirschner se za čtyřicet let, kdy vedl Divadlo Spejbla a Hurvínka, stal zásadní postavou nejen interpretační, ale i autorskou a ředitelskou. Společně s manželkou Helenou Štáchovou představovali tvůrčí a organizační tandem, který Divadlo Spejbla a Hurvínka prosadil i na mezinárodní scéně. Jejich dcera Denisa, dnes v čele Divadla Spejbla a Hurvínka, pečlivě vybírala, jak připomenout všechny otcovy talenty.

„Spolu se Supraphonem jsme připravili album tří CD, které je věnováno výběru z velkého množství nahrávek, jež otec za desítky let nahrál. Jak už název napovídá, jde o výběr těch nejoblíbenějších dialogů, ale sáhli jsme také do našeho divadelního archivu. A tak vůbec poprvé zazní nejen záznam představení Pavla Gryma Ještě jeden Hurvínek, ale třeba i Golem, který se nevešel na legendární desku Hurvínkova strašidýlka! Ve výběru perliček si našel své místo i vůbec první dialog, který otec pro Supraphon natočil a u kterého byla nalezena poznámka ,zatím nepřetáčet‘. Tak snad by to tatínka potěšilo. Nás tady určitě,“ uvedla Denisa Kirschnerová.

Album 3CD Spejbl a Hurvínek Miloše Kirschnera / To nejlepší je vybaveno dvacetistránkovým biografickým bookletem plným mnohdy neznámých fotografií i autentických vzpomínek. V kompletu jsou pohromadě nahrávky z celého Kirschnerova působení, v řadě případů zveřejněny vůbec poprvé, navíc opatřené letošním komentářem v podání Kirschnerova pokračovatele Martina Kláska. Přes tři hodiny trvající trojalbum vyjde na CD i digitálně.


Share on Myspace