Malíř Patrik Hábl má na svém kontě další aukční rekord. V úterý 30. března byl v renomované aukční síni Christie’s vydražen Háblův obraz Černobílá krajina za částku 16 250 liber. V aukci s názvem Post-War & Contemporary Art Online byl Hábl zařazen ve světovém výběru umění vedle jmen jako je Damien Hirst, George Condo, David Hockney nebo Antony Gormley.

Již samotné zařazení do aukce je dalším úspěchem současného českého výtvarného umění. Ještě před pár lety nebylo obvyklé, aby se české současné umění běžně prodávalo na světových aukcích. Poslední dobou se to mění a talentovaní čeští umělci začínají být žádanými nejenom doma, ale také v zahraničí ve světových aukcích, kde se ocitají vedle velkých jmen umělců současné doby.

Patrik Hábl je v posledních letech nejvýraznějším příkladem českého průniku na mezinárodní trh s uměním a je také prvním naším žijícím umělcem, jehož dílo se po úspěchu v Sotheby’s dostalo také do dražebního katalogu jeho renomovaného konkurenta – aukční síně Christie’s. Právě v Sotheby's v srpnu loňského roku zaznamenal Hábl osobní aukční rekord, jeho obraz Black Mouintains byl vydražen za 10 710 liber.

V loňském roce na sebe Patrik Hábl upozornil několika samostatnými výstavami, například Synchronizace barvy v KGVU ve Zlíně, Tělo Obrazu v OGV v Jihlavě, Obraz Obrazu – Cranach/Hábl v SGVU v Litoměřicích nebo v Nizozemském Leerdamu. Velké ohlasy vzbudila jeho velkoformátová malba Vodopádu v rámci Landscape Festivalu, která pokryla stěnu velkého činžovního domu na pražském Žižkově.

Patrik Hábl patří mezi žádané autory a je zastoupen jak ve státních galeriích, tak soukromých sbírkách doma i v zahraničí. Patří mezi nejviditelnější představitele své generace. Svými projekty budí opakovaně pozornost na výstavách nejen v Česku, ale i v zahraničí, například v Německu nebo Japonsku. Je držitelem Waldesovy ceny, Europol Art Award a Ceny grafika roku 2020. Je také zastoupen v J&T art indexu, který pomáhá sběratelům kam a jak investovat do umění.

Háblovy prostorové instalace se nedávno staly součástí Paláce Drn a Paláce Špork (2017–2018) postavených oceňovaným architektem Stanislavem Fialou. Jeho další umělecké vstupy do architektury lze nalézt v realizacích Park Palmovka (Fišer+Aulík architekti, 2018), nebo nově ve Vinařství Lahofer ve Znojmě (Chybík+Kryštof architekti, 2019), kde malby s názvem Vrstvy pokrývají celé klenby.

Patrik Hábl má za sebou více než 80 samostatných výstav po celém světě, včetně výstav v Miláně, Kjótu, Grazu, nebo v Mnichově. Jeho práce byla také zařazena do čtvrtého a šestého Pekingského mezinárodního uměleckého bienále a vystavoval na skupinových výstavách v Paříži, New Yorku, Istanbulu a Zürichu.


Share on Myspace