Hudební složka šestého ročníku festivalu Hortus Magicus, který se koná od 8. do 11. srpna, je téměř výhradně zaměřena na novodobé světové premiéry děl zachovaných v lichtenštejnské kroměřížské sbírce s použitím historických nástrojů. Patří k nim soubor duchovních děl vídeňského dvorního skladatele Pietra Andrei Zianiho, které zazní na čtvrtečním zahajovacím koncertě souboru Societas incognitorum Eduarda Tomaštíka.

Páteční večer připomene letošní dvojité výročí Carla Dittersez Dittersdorfu. „Proto jsme se rozhodli pro novodobé provedení vokálně instrumentálního monumentu serenaty Il tribunale di Giove z roku 1774, jejíž partitura je dochovaná v Londýně. V kroměřížském archivu je uložena také pozůstalost po Josefu Antonínu Štěpánovi, učiteli klavíru dětí císařovny Marie Terezie. Z jeho prací jsme pro letošní uvedení v zahradách vybrali cembalový koncert C dur,“ uvedl organizátor festivalu Karel Valenta. Tyto skladby provede Ensemble Damian se sólistou Martinem Smutným pod vedením Tomáše Hanzlíka.

Sobotní odpoledne bude patřit novodobým premiérám triových sonát od Zianiho, Vejvanovského, Bertaliho a jiných v podání Castelcorn Ensemble z Francie. Hudební část festivalu pak vyvrcholí večer premiérou Zianiho opery L´Elice, k níž se v Kroměříži zachovala partitura závěrečného baletu Johanna Heinricha Schmelzera. Po představení čeká návštěvníky noční podívaná s kejklíři, barokním ohňostrojem s hudbou, iluminací s baletem, ohňovou show a obřími zrcadly na vodní hladině.

V neděli odpoledne bude v centru pozornosti dílo Pavla Josefa Vejvanovského,  který působil na dvoře biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna jako kapelník a trubač. Jeho dosud neznámé duchovní skladby vznešeného a patetického francouzského stylu provede Czech ensemble baroque Romana Válka.

Speciálně pro festival vyrobená replika několikametrové barokní houpačky je součástí programu pro rodiny s dětmi, které si také budou moci zahrát kuželky, osvěžit se vodními tryskami, nalézt cestu v bludišti nebo si půjčit barokní kostým. „Křest obří houpačky se koná v pátek v pravé poledne,“ doplňuje Karel Valenta.

Námětem organizované části her pro děti je nová kniha o Květné zahradě s názvem Tajemství Libosadu. Na osmi stanovištích budou plnit úkoly a číst si z knihy v místech, kde se příběh odehrává. Hlavního hrdinu příběhu Roberta přenesly stromy ze současnosti do barokního období.

Atmosféru baroka navodí také Květná zahrada slavnostně vyzdobená týmem zahradníků, floristů a aranžérů.  Tým zahradníků oživí formou florálních objektů sochy čtyř lovců u Králičího kopce, ztvárněné jako alegorie čtyř světadílů, které doprovázejí bohyni lovu Dianu. Aranžéři nechají ožít příběh z Ovidiových Proměn o krásné nymfě Kallistó, který je ústředním motivem hlavního představení – Zianiho opery L´Elice.


Share on Myspace