Vychází první číslo nového čtvrtletníku Qartal. Galerie hlavního města Prahy jím chce oslovit jak své návštěvníky, tak aktivní spolutvůrce kulturní scény. GHMP na ploše časopisu ve výrazné grafické úpravě Studia Anymade poskytuje prostor nezávislým publicistům a expertům a otevírá témata, která česká kulturní scéna nemůže ignorovat.

Ředitelka GHMP Magdalena Juříková říká: „Chtěli bychom v časopise poskytnout informace o dění v naší instituci, o výstavách a jejich často dramatické přípravě, ale také o dalším dění ‚za scénou’. O našich restaurátorských úspěších, které se týkají nejen sbírkových předmětů, ale především veřejné plastiky; o tom, co GHMP jako garant uplatnění uměleckých děl v exteriérech naší metropole právě řeší. V neposlední řadě budeme sledovat širší témata, která nás zneklidňují či naopak fascinují.”

První číslo přináší texty k výstavám pro období leden–březen 2021. Titulní strana patří fotografii významného čínského fotografa Xiao Quana, jehož výstavu v Domě fotografie komentují kurátorka a sinoložka Emma Hanzlíková a překladatelka Zuzana Li. Dílo Moniky Immrové, jejíž výstava je připravena v Colloredo-Mansfeldském paláci, komentuje v imaginativním eseji sochař Jakub Lipavský. S Janem Jedličkou, jehož retrospektivní výstava bude v březnu otevřena v sálech Městské knihovny, hovoří Pavel Klusák.

Pravidelné téma čísla, přesahující aktuální výstavní program, přináší rozsáhlý a zásadní text Marka Pokorného na téma absence etického kodexu v českých muzeích a galeriích, především pak veřejných institucích. „Byli bychom samozřejmě nejradši, kdyby texty, jako je Pokorného nekompromisní označení věcí, iniciovaly širší diskusi a konfrontaci, při které se něco nově pojmenuje a v důsledku snad i dokonce promění,” říká šéfredaktor Qartalu Pavel Klusák.

„Naším záměrem nebyl obsahový marketing. Zcela nově z pozice výtvarné instituce jsme se rozhodli vytvořit platformu, kde budou přední publicisté, teoretici i samotní umělci diskutovat aktuální problémy nejen na české výtvarné scéně, jíž jsme samozřejmou součástí,“ doplňuje ke vzniku časopisu vedoucí Oddělení komunikace, programů a ediční činnosti Michaela Vrchotová.

Za myšlenkami a realizací Bienále Ve věci umění se ohlížejí spolupracovníci GHMP ze sítě Tranzit Tereza Stejskalová, Vít Havránek a Veronika Janatková. O akvizicích a sbírkové činnosti GHMP mluví v rozhovoru s ředitelkou Magdalenou Juříkovou Petr Vizina. Petr Fischer se ve svém komentáři zabývá limity komunikace v oblasti kultury. V anketě na téma pandemického roku se o svou zkušenost dělí dvě desítky předních umělkyň, umělců, kurátorek a kurátorů. Část materiálů v Qartalu je publikována také anglicky.

Sedmdesátistránkový Qartal bude po znovuotevření galerie k dostání bezplatně na pokladnách probíhajících výstav a v bookshopech GHMP. Do té doby bude možné si časopis objednat na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Časopis bude distribuován také do sítě spřátelených knihkupectví, vybraných divadel, kin, klubů a kaváren.


Share on Myspace