Muzeum umění Olomouc (MUO) zpřístupní od 1. října 2020 zdarma své stálé expozice v Muzeu moderního umění i v Arcidiecézním muzeu. Vedení MUO se také rozhodlo, že Středoevropské fórum Olomouc (SEFO) uskuteční podle návrhu architekta Jana Šépky.

Rozhodování o podobě SEFO předcházela širší diskuse ohledně tří možností: využít rozlehlý prostor Hanáckých kasáren, vypsat architektonickou soutěž na novou budovu nebo využít původní návrh Jana Šépky. „Rozhodli jsme se pro poslední variantu, tedy návrh architekta Šépky. Je to nejlepší a nejreálnější možnost, jak tento projekt realizovat,“ uvedl ředitel Muzea umění Ondřej Zatloukal. „Zároveň je toto rozhodnutí v souladu s doporučením České komory architektů a Národního památkového ústavu,“ doplnil.

Do vize moderní otevřené instituce patří i zpřístupnění muzejní sbírky co nejširšímu publiku, a proto bude od 1. října vstup do stálých expozic zdarma. Zejména v případě Arcidiecézního muzea se jedná o atraktivní nabídku, protože objekt nesoucí exkluzivní značku European Heritage Label (Označení Evropské dědictví) zahrnuje komplex budov včetně tzv. olomouckého hradu a bývalého kapitulního děkanství se vzácnými exponáty – obrazy, plastikami, drahocennými liturgickými předměty i archeologickými nálezy.

„Tento vstřícný krok směrem k veřejnosti souvisí s naší snahou maximálně zpřístupnit spravované sbírky,“ uvedl ředitel Zatloukal. „Případný finanční výpadek bude kompenzovat vstupné na krátkodobé výstavy, do Zdíkova paláce a nadstandardní služby – zápůjčky tabletů s animovaným průvodcem pro rodiny s dětmi, několikajazyčný audio průvodce, VR brýle s virtuální prohlídkou Zdíkova paláce a jiné.“

Muzeum také průběžně připravuje digitalizaci sbírek mimo jiné s účelem zpřístupnit vzácná umělecká díla on-line široké veřejnosti na mezinárodní úrovni. S virtuálním prostorem na internetu souvisejí i další kroky: připravuje nové webové stránky tak, aby byly pro návštěvníky uživatelsky přívětivější a na úrovni současných technologií.

Mezi další novinky patří vybudování bezbariérového vstupu do Muzea moderního umění, dočasně zprovoznění kavárnu MUO v době před její kompletní rekonstrukcí a otevřený Zdíkův palác až do konce října 2020.


Share on Myspace