V úterý 30. června zahajuje Národní galerie Praha letní programy pod hlavičkou Anežka LIVE v Klášteře sv. Anežky České. Po celé léto zde budou probíhat veřejné sportovní aktivity, autorská čtení, besedy, workshopy, taneční a divadelní představení a oblíbené letní kino.  

Anežka LIVE je již etablovaná značka, která zaštiťuje různorodé aktivity v zahradách i dalších prostorách Anežského kláštera. Již počtvrté, tentokrát však v lehce modifikovaném formátu, zde v průběhu celého léta budou probíhat doprovodné programy pro veřejnost: autorská čtení, besedy, workshopy, letní kino, taneční a divadelní představení, lekce jógy či Tai Chi.

Ve spolupráci s knihkupectvím Luxor bude představeno několik autorských čtení a besed s autory, první bude 30. června v 18.00 křest audioknihy Mé cesty do hlubin mozku, kterou podle vyprávění významného českého neurochirurga Vladimíra Beneše sepsal novinář a spisovatel Martin Moravec. Dalším hostem bude herec Jiří Langmajer, který audioknihu načetl.

V zahradách kláštera se bude také cvičit jóga a Tai Chi. Lektorka Soňa Zdráhalová o svých lekcích říká: „Propojuji různé jógové styly i zdravotní cvičení. Vnímám energii cvičících a tomu přizpůsobuji vedení hodiny. Často nabízím různě obtížné varianty cviků, aby si užil každý bez rozdílu věku i zkušeností. Zapojit se můžou opravdu všichni, začátečníci i pokročilí.“

Lektorka Markéta Faustová o sobě říká, že je duší tanečník, a proto i jógu vnímá jako tok energie, ve kterém nachází radost a aktivitu i klid zároveň. Tento pocit přenáší ve svých lekcích, jejichž cílem je protažení, posílení, odpočinek od myšlenek, rozdýchávání zablokovaných partií – cesta k nové inspiraci přes poznávání a ovládání vlastního těla. Připravena je i speciální červencová lekce s Markétou a hudebním doprovodem v kostele sv. Salvátora.

Cvičení Flow formy a Lymfa flow aneb cvičení pro zdraví a pohodu představí lektor Tai Chi Ivan Trebichavský. Veškerá cvičení jsou nízkozátěžová, každý je cvičí dle svých možností a jenom to co chce, člověk by se u nich neměl zadýchat, ani výrazně zapotit. Prostor bude pro dotazy a konzultace s lektorem, lekce jsou English friendly.

Akrobaté Losers Cirque Company uvedou v zahradách kláštera tanečně-akrobatickou inscenaci na motivy knihy Jonathana Livingstona Racek s názvem Kolaps. Druhým jejich představením bude herecká, taneční a akrobatická inscenace Vzduchem, která propojuje typický „loserovský“ humor s vrcholnou akrobacií a audiovizuální scénou tvořenou studiem Hyperbinary.

Stejně jako loni nebude chybět ani letní kino s výběrem artových filmů. I letos se bude také pravidelně promítat na střeše Veletržního paláce, kterému budou patřit úterý a čtvrtky.  

V Anežském klášteře lze navštívit stálou expozici Středověké umění v Čechách a střední Evropa 1200–1550. Vstup do areálu kláštera, včetně jeho zahrad se sochařským parkem a prohlídkového okruhu, je celoročně volný. Vstupné programu Anežka LIVE se liší podle jednotlivých akcí (50 až 350 Kč).

Informace k programu a k úternímu zahájení jsou průběžně doplňovány a aktualizovány na webu NGP.


Share on Myspace