Nová sezona v Divadle Na zábradlí se odehraje ve znamení velkých témat i klasických literárních textů. Vedle kmenových režisérů Jana Mikuláška a Davida Jařaba dostanou Na zábradlí prostor k realizaci i mladí tvůrci z uskupení 8lidí. Chystá se také inscenační počin Dušana D. Pařízka, který zpracuje text nositele Nobelovy ceny Petera Handkeho.

Úvodní premiérou bude 3. září Zlatá pláž scenáristy Jaroslava Žváčka a režiséra Jana Prušinovského. Tuto tvůrčí dvojici pojí spolupráce ve filmu, v televizi i v divadle. Na zábradlí se představí poprvé, a to s původním textem na téma: Může ošklivý člověk beze škol dosáhnout životního štěstí? Říká se, že kdo se snaží, dosáhne, čeho chce; ale proč se snažit, když to nikdo neocení? Mladý kluk, kterému se podle jeho vzhledu přezdívá Zombík, dostane šanci, leč promění se v monstrum, které nejenže pokouše ruku, která ho krmí, ale ještě tou utrženou rukou všem nafackuje. Příběh člověka s handicapem, který se stává pro své okolí postrachem, zpracovává Jan Prušinovský stylem crazy komedie.

V říjnu bude následovat světová premiéra „psychoanalytického muzikálu“ Freudovo pozdní odpoledne. Hudební inscenaci připravuje David Jařab ve spolupráci s hudebním skladatelem Jakubem Kudláčem. Vídeň ve zlatém období konce 19. století byla zábavná, opulentní, opojná, ale i pokrytecká. Na některá odhalení ještě nebyla dost silná a původu některých traumat nedokázala rozumět. Vyspělý svět ještě nebyl zralý na odhalování tajemství, která skrývala dobře chráněná rodinná sídla i neosvětlená zákoutí lidských duší.

Dušan D. Pařízek se svým analytickým pohledem na svět a nezáviděníhodnou roli člověka v něm se ve své zimní premiéře v Divadle Na zábradlí opře o text rakouského dramatika a nositele Nobelovy ceny za literaturu Petera Handkeho. Hlavní postava je inspirována Zdeňkem Adamcem, který se v březnu 2003 upálil u Národního muzea v Praze.

Skupina mladých tvůrců 8lidí se skupinově vyjádří k osobě a k tématu Kleopatry. Čím pro náš svět může být inspirací žena, která vládla před více než dvěma tisíciletími? Na tuto a další otázky odpoví inscenace Kleopatra. Profil panovnice, jejíž premiéra se odehraje v únoru příštího roku. 8lidí už na Zábradlí reprezentovali Petr Erbes a Boris Jedinák s inscenací Kyjem po kebuli.

Jan Mikulášek rozšíří repertoár své domovské scény hned dvěma novými tituly. První premiérou bude režisérův přepis Balzacových Ztracených iluzí, jehož nazkoušení muselo být kvůli pandemii odsunuto. Středobodem bude příběh Luciena Chardona, nadaného básníka z maloměsta, který touží prorazit v Paříži. První rozčarování zažije ve chvíli, kdy zjistí, že důležitější než talent, jsou pro dráhu spisovatele společenské kontakty a peníze… Poslední premiérou bude po delší době Mikuláškova autorská věc, jejíž téma a obsah se teprve rodí. Na nové inscenace kmenového režiséra divadla se mohou diváci těšit v dubnu a červnu 2021.


Share on Myspace