Po letech je veřejnosti znovu přístupný domek v Kostelci na Hané, ve kterém posledních 19 let svého života strávil básník Petr Bezruč. Olomoucký kraj investoval do opravy objektu téměř osm miliónů korun.

„Červený domek dlouho chátral. V minulosti se dokonce uvažovalo o jeho zbourání. Teď v regionu přibylo další místo, kde lidé získají informace o životě a tvorbě umělce, který se zapsal do naší historie,“ říká náměstek hejtmana pro oblast kultury a památkové péče Petr Vrána.

Opravám Bezručova domku předcházela demolice sousedního objektu takzvaného Bílého domku. Červený domek pak byl kompletně zrekonstruován – řemeslníci odstranili původní a položili nový krov a strop nad druhým nadzemním podlažím. Vybudovali sociální zařízení, úklidovou místnost a elektrické vytápění. Práce zahrnovaly také výměnu podlah za nové dřevěné či keramické.

Ve dvou přízemních místnostech domu je teď situována expozice o jeho nejslavnějším obyvateli básníku Petru Bezručovi. „V místnosti do ulice je k vidění vybavení pokoje tak, jak jej Petr Bezruč obýval. V místnosti do dvora jsou panely s texty o životě a díle básníka. Uprostřed stojí vitrína s dokumenty a osobními věcmi,“ uvádí ředitelka Muzea a galerie v Prostějově Soňa Provazová.  

K domu byla přistavěna pergola, kde mohou návštěvníci posedět. Nechybí travnatá plocha ani altánek, ve kterém Bezruč rád trávil volné chvíle.

Provoz Červeného domku bude pouze sezónní – od dubna do října s otevírací dobou od úterý do neděle. Zájemci o výklad se musí předem objednat. Pro ostatní je vstup volný.

Červený domek sloužil od roku 1962 jako Památník Petra Bezruče. Ve vedlejším Bílém domku, který Bezruč za svého života využíval ke schůzkám a jednáním, byla v roce 1977 otevřena stálá expozice věnovaná jeho životu a dílu. Po roce 1989 klesla návštěvnost natolik, že oba objekty byly uzavřeny a chátraly. Nakonec byl Bílý domek zbourán, protože podle představitelů kraje neměl velkou historickou hodnotu, a Červený domek zrekonstruován.


Share on Myspace