Stanice Český rozhlas Dvojka v souvislosti s kritickou situací ve většině kulturních oborů připravila speciální vysílání v podobě dvanáctihodinového živého maratonu rozhovorů s osobnostmi české divadelní a literární scény s názvem „Ať žije divadlo! Ať žijí knížky!“. Rozhlasový festival se uskuteční ve čtvrtek 9. dubna od 6.30 do 18:30.

Posluchači se dozví praktické informace o tom, jak se mohou do podpory kulturní scény v současné době aktivně zapojit i oni sami, ať již nákupem knihy on-line, podpořením živých streamů představení divadel nebo jakýmkoliv dalším způsobem, který kulturní scéně aktuálně pomůže.

„Rádi bychom naší kulturní scéně vyjádřili plnou podporu, a to nejen z pozice média veřejné služby, které má již ve svém poslání za úkol nejen informovat, ale i vzdělávat a bavit a také podporovat rozvoj a vysokou kvalitu kulturní produkce v České republice. Chtěli bychom dát prostor k debatě nad tím, co je potřeba udělat okamžitě a jak se mohou zapojit i naši posluchači. Současně s tím otevřít témata, která budou muset v následujících týdnech a měsících řešit zástupci všech kulturních oblastí,“ říká generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Český rozhlas Dvojka v rámci festivalu odvysílá pásmo rozhovorů se spisovateli, vydavateli, řediteli divadel, zástupci festivalů, herci a dalšími osobnostmi české kulturní scény. Pozvání do vysílání například přijali:

Lubomír Zaorálek, ministr kultury

Radka Třeštíková, spisovatelka

Miloš Urban, spisovatel a nakladatelský redaktor

Tomáš Töpfer, herec a ředitel Divadla na Vinohradech

Pavla Horáková, spisovatelka a překladatelka

Dana Batulková, herečka

Ondřej Sokol, herec

Aleš Lederer, zakladatel nakladatelství Prostor

Štěpán Kubišta, kulturní manažer a šéf Asociace nezávislých divadel

Marcela Turečková, Svaz českých knihkupců a nakladatelů

Anna Davidová, Divadlo Husa na provázku Brno, umělecká šéfka

Štěpán Kozub, Divadlo Mír Ostrava, umělecký šéf a herec

Denisa Kirchnerová, Divadlo Spejbla a Hurvínka, ředitelka divadla

Yvona Kreuzmannová, zakladatelka a ředitelka Tance Praha

Kromě vysílání bude veškerý obsah dostupný i na webových stránkách Českého rozhlasu Dvojka a sociálních sítích Českého rozhlasu. Partnerem projektu je Svět knihy.


Share on Myspace