Národní muzeum online otevřelo dvě výstavy, které jsou v tuto chvíli uzavřeny důsledkem preventivních opatření proti šíření koronaviru: Sametová revoluce – Říká se jí sametová a Labyrint informací a ráj tisku. Muzeum navíc slibuje, že stejným způsobem postupně představí i další výstavní projekty.

Zájemce může zhlédnout video s kurátorem výstavy, a navíc si i prohlédnout fotografie, dokumenty, sbírkové předměty i audiovizuální materiály. Průměrná doba prohlídky činí zhruba dvacet minut, moderuje jí český režisér, moderátor a cestovatel Petr Horký.

Výstava Sametová revoluce – Říká se jí sametová se zaměřuje na některá pro tehdejší společnost důležitá témata v období před sametovou revolucí, jakými byly např. vyprázdněnost politiky, ekologie, náboženská obroda anebo proměny kultury. Jádro výstavy pak ukazuje období sametové revoluce, které je založeno zejména na originálních transparentech této doby, které má Národní muzeum ve sbírce. Vývoj v prvních šesti měsících roku 1990 ukáže neuvěřitelně dynamickou dobu, kdy se stát a společnost proměňovaly rychlým tempem. Prohlédnout si jí můžete ZDE

V pozvánce na výstavu Labyrint informací a ráj tisku se píše: „Jedním z prvních evropských vzdělanců, které v bouřlivé době třicetileté války zaujalo množství zpravodajských letáků a prvních novin, byl Jan Amos Komenský. V díle Labyrint světa a ráj srdce obrazně popsal novinový trh, distribuci novin a hlavně to, jak působí na čtenáře. Zprávy přirovnal k píšťalám, jejichž zvuk (tedy obsah) je někomu příjemný, jiné tahá za uši. Popsal i jev nezdravé závislosti na konzumaci novin a zpochybnil hodnověrnost rychlých – povrchních a neověřených zpráv. Od té doby periodický tisk a další média proměnily svět v informační labyrint.“ Podívat se na výstavu lze ZDE

Online výstavy jsou kvůli vysokému rozlišení optimalizovány pro stolní počítač nebo notebook. Na mobilních platformách je prohlížet nelze. Nejlépe fungují na prohlížeči Chrome, v nastavení je třeba mít povolen JavaScript. Na pomalejším připojení se výstavy načtou přibližně za minutu.


Share on Myspace