Byl jsem překvapený, že tuto příležitost uchopil někdo až po takové době. Přitom se dennodenně nabízela prakticky každému z nás. Každý z nás mohl být tím hrdinou a zažít si svých pět minut slávy!

Nyní je sklízí nejmenovaný nadnárodní diskontní řetězec, který se k tomuto odvážnému kroku odhodlal, a dokonce vydal tiskovou zprávu, aby svůj počin mediálně podpořil.

Gurmáni a sledovači televizních kuchařů už možná tuší… Ano, je to tak. Po tancích, munici, neprůstřelných vestách a dalších zbraních přišlo na řadu ruské vejce. Ultimativní zbraň ve válce, ze které se kupodivu nějak vytratila myšlenka vyjednávání a řeč už je pouze o absolutním vítězství.

Zbraň hrdinů za psacími stoly, kteří s oblibou podsouvají vinu za události na Ukrajině i obyčejným Rusům, protože není přece nic jednoduššího než toho pro Západ nepohodlného diktátora svrhnout. A představa že prostý Rus povstane proti režimu za odepřený Big Mac a iPhone, jsou mírně řečeno naivní. Kolik z těchto hrdinů by šlo v dobách minulých svrhnout Gustáva Husáka za nemožnost koupit si licenční Coca-Colu nebo výdobytky Západu při troše štěstí dostupné v Tuzexu?

Takže ruské vejce už není ruské… Asi by se slušelo říct, že jsme vyslali signál! Uvidíme, jaký bude stav na frontě tak během týdne, to by na příslušná místa mohl signál dorazit. Možná by bylo vhodné informaci podpořit dárkovým košem se starým i novým balením této delikatesy, aby si adresáti uvědomili dopad svého konání.

A kdyby se tato strategie osvědčila, mohlo by se vesele pokračovat. Kolik by se asi ušetřilo v napjatém státním rozpočtu, kdyby paní Černochová místo žebrání o zbraně za velkou louží rozesílala dárkové koše s lokálními specialitami?

Rakousko, které podlézavě jednalo s prezidentem Putinem, by přišlo o svůj vídeňský řízek. Francie s tím svým Macronem, který si do Moskvy telefonuje, jako by se nechumelilo, by na oltář svobody obětovala francouzské brambory. No a co teprve Orbán! Ten je přeci vzpurný už jakou dobu! Pryč s maďarským gulášem!

Ale to jsou samozřejmě samé malé ryby. Co taková Sýrie a diktátor Asad? Kdo bude mít ty koule a zakáže sýru říkat sýr?


Share on Myspace