„Lipavský, Lipavský, Lipavský…“ říkal by asi pan profesor Hrbolek ve filmu Marečku, podejte mi pero.

Jasně, jsem rád, že jedna éra naší vlády skončila, ale tato nová dělá zbytečné boty. Anebo nemá lidi. Tedy ti Piráti. Tahle osoba nás má reprezentovat a bojovat za naše zájmy ve světě a v EU? Ta má něco vybojovat? Vždyť není schopný se pevně postavit ani redaktorovi Danielovi Takáčovi v české TV, který si ho pěkně podal a zaháněl do kouta každou otázkou! Propánakrále, jak by to vypadalo v nějakém tvrdém střetu proti sice přátelským garniturám v EU, ale bojujícím za své zájmy. Třeba v případě Green Dealu, což bude pro nás všechny velká ekonomická darda, kdy bude třeba bojovat za naše zájmy jako lev. A s jeho tváří nepoznamenanou diplomatickým ohněm by určitě dopadnul v nejlepším případě jako Telička. Tedy jak sedláci u Chlumce. Ten tehdy vyšel unii při vyjednávání našich pozic až tak devótně vstříc, že jsme se odevzdali do rukou evropských hospodářských jestřábů na milost a nemilost, kteří naše hospodářské základy s chutí a bez boje roznesli na kopytech. Nováček hrající si na protřelého světáka, kterému se, samozřejmě po straně, vysmívali, co je to za hlupáka, jenž se nechal tak jednoduše napálit a vyklidit pole.

A jak by to asi vypadalo při nějakém opravdu tvrdém střetu s nepřátelskými garniturami? Vždyť se bojí vyjádřit veřejně své názory mezi svými, mezi námi! Viděl jsem ho poprvé: kroutil se, zalykal se, koktal, vymlouval se na jiné, zaštiťoval se cizími názory, například v případě přesunu naší ambasády do Jeruzaléma. Bál se říct jasně a chytře svůj názor: „Jsem proti tomu a basta!“ Někdo řekne, vždyť to má být diplomat, takže se diplomaticky vytáčel. Blbost. To bylo blábolení. Pořádnej diplomat by to řekl uhlazeně, moudře, zajímavě, suverénně a tak, že by ten druhý to přijal, i kdyby nechtěl.

Pana Lipavského vůbec neznám, může být třeba jinak bezva kluk, ale stačilo mi to jeho vystoupení těsně po návštěvě Hradu s redaktorem Danielem Takáčem. Hrůza mně jímala a oblévala, jak bude vystupovat někde v zahraničí na cizí půdě, když na té své vlastní to bylo děsivý. Ty si ho tam podají a „rozsápou si ho na maděru“ k večeři.

Škoda, že tam není nominován třeba Saša Vondra. To je jiná kapacita, mezinárodně prověřený borec, jiný level!


Share on Myspace