Peníze vidí i slepí, praví se v jednom čínském přísloví. Musel jsem si na něj vzpomenout, když jsem četl krátce za sebou dva články o čínské firmě Huawei na webu Aktuálně. V tom prvním Milion od Číňanů. Budějovická škola vzala peníze od Huaweie podezřívaného ze špionáže známý bojovník proti Číně Lukáš Valášek rozebírá, jak české vysoké školy páchají téměř velezradu, když berou peníze od čínské firmy Huawei. Konkrétně se jednalo Vysokou školu technickou a ekonomickou v Českých Budějovicích, která už v roce 2016 podepsala při návštěvě tehdejšího premiéra Sobotky v Pekingu s Huawei memorandum o spolupráci. Jedná se především cesty studentů do výzkumného ústředí firmy.

Taková praxe je ve světě běžná a využívají ji všechny velké firmy. Mimo jiné hledají talenty a také si vytvářejí potenciální partnery pro vlastní obchodní rozvoj. Ale u Číny? Tam je to prostě fuj, jak nám sděluje naše česká BIS. A Sinopsis placený ze zahraničí.

O několik dní později jsem proto na témže webu Aktuálně.cz – konkrétně 26. listopadu – s hrůzou v očích zaznamenal článek Novinky od Huawei ocení uživatelé při sledování filmů a poslechu hudby.

Jistě, decentně označeno jako komerční článek, aby si snad někdo nemyslel, že Lukáš Valášek změnil názor. Zato je ale článek placený. Samozřejmě Huawei buď přímo, nebo agenturou, která tuto firmu zastupuje.

Trochu naivně si myslím, že když už někoho nemám rád a veřejně proti němu vystupuji a podezřívám ho ze špionáže, nebudu od něj na druhé straně brát peníze. I když na druhé straně chápu, že aktualne.cz někde musí brát peníze na výplaty redaktorům… Takže Peníze vidí i slepí, anebo jinak Peníze nesmrdí. Anebo ještě jinak: Vždycky hledej cestu peněz, jak praví klasik Jan Schneider.


Share on Myspace