Kostra plejtváka myšoka se stala symbolem Národního muzea. V rámci nových expozic se proto Národní muzeum rozhodlo nechat vyhotovit ještě jednoho zbrusu nového plejtváka. Tentokrát však nejde o kostru, ale o realistický model v životní velikosti dospělého jedince plejtváka malého, který bude v těsné blízkosti svého slavného příbuzného. Návštěvníci tak budou moci oba velikány spatřit pohromadě hned po otevření části přírodovědeckých expozic už začátkem srpna letošního roku.

Ačkoliv je plejtvák malý nejmenším známým druhem plejtváka na světě, rozhodně se nejedná o žádného „drobečka“. Tento model měří úctyhodných šest metrů a jeho přesun do Historické budovy a následná instalace se tak stali těmi nejsložitějšími z celých přírodovědeckých expozic. Současně se navíc také stěhoval i srovnatelně velký model žraloka bílého. Oba modely putovaly do Historické budovy v celku, a nikoliv po částech, jako tomu bylo u jiných rozměrných exponátů. Model plejtváka malého nyní bude umístěn ve vitríně ve stejné místnosti, kde jsou návštěvníci zvyklí vídat i oblíbeného plejtváka myšoka zavěšeného u stropu sálu. Všichni příchozí tak budou mít možnost porovnat oba druhy: jednoho z největších i nejmenších známých plejtváků.

Tyto unikáty budou přístupné v rámci přírodovědeckých expozic, konkrétně v části zvané Zázraky evoluce, která se prvním návštěvníkům otevře již v srpnu tohoto roku. K vidění budou samozřejmě i další úchvatné exponáty a modely. Mimo jiné například realisticky zpracovaný ptačí útes představující obydlí a útočiště hned několika ptačích druhů či pestrobarevný korálový útes, nad kterým se vznáší sedmnáctimetrový model krakatice obrovské.

Expozice s názvem Zázraky evoluce provede návštěvníka fascinujícím světem nejrůznějších živočišných druhů. Hlavním tématem této expozice je fenomén evoluce, který je hlavní vodící linkou celou expozicí. Díky tomu se návštěvníci postupně seznámí s evolučními milníky u různých skupin živočichů. Konkrétně se tato expozice dělí na oblasti Vykročení všemi směry (bezobratlí), Voda, náš živel (ryby), Z vody na souš (obojživelníci a plazi), Dobytí vzduchu (ptáci) a Ovládnutí živlů (savci).


Share on Myspace