Počátkem května 2021 byl konečně široké veřejnosti otevřen areál Pražského hradu. Stalo se tak po více než půl roce úplné uzávěry. Tento den také byly, po dlouhých pěti letech, zrušeny plošné kontroly u vstupu do Hradu. Kverulant to považuje za své vítězství a důsledek kampaně, kterou za otevření Hradu vedl.  Klíčovým úspěchem bylo to, že dosáhl pravomocného rozhodnutí soudu, které konstatuje, že uzavření Hradu nemá oporu v zákoně a že Hrad je veřejným prostranstvím. Další prodlužování zákazu vstupu a plošných kontrol se tak stalo neudržitelným. Hradní papaláši se však nevzdávají snadno, a tak proti rozsudku zpřístupňující Hrad veřejnosti nyní podali dvě kasační stížnosti. Kauza tak pro Kverulanta nekončí a čekají ho další soudní výdaje.  

Počátkem října loňského roku prezident Zeman zcela uzavřel celý areál Pražského hradu. Totální zákaz vstupu platil půl roku. Podle Kverulanta byl Zemanův postup ukázkou arogance. Hrad v historii zavřeli jen němečtí okupanti. Proto Kverulant.org v půlce března 2021 Miloše Zemana dopisem vyzval, aby vrátil Pražský hrad veřejnosti, zpřístupnil jej, zrušil ponižující kontroly. To se nestalo, a tak se Kverulant o otevření soudil. Soud vyhrál. Podrobnosti naleznete v kauze Jak Kverulant otevřel Pražský hrad.

Hradní papaláši se však nevzdávají snadno, a tak proti rozsudku zpřístupňující Hrad veřejnosti podali nyní dvě kasační stížnosti. Kasační stížnost podalo Hamáčnovo ministerstvo vnitra a správa Pražského hradu. S jistou nadsázkou lze kasační stížnosti shrnou takto: Vnitro dál trvá na to tom, že na sprostý lid musí být přísnost a že se nemá se co courat vrchnosti pod okny. Správa Pražského hradu vnitru přizvukuje, a navíc se nemůže smířit s tím, že Kverulant vůbec nepoprosil vrchnost o souhlas s konáním veřejného shromáždění u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel. Kauza tak pro Kverulanta nekončí a čekají ho další soudní výdaje ve velmi důležitém zápase o to, zda bude kus našeho hlavního města patřit lidem nebo papalášům.

 

Autor je ředitel a zakladatel obecně prospěšné společnosti Kverulant.org.


Share on Myspace