Čínské tradiční techniky při přípravě čaje a související zvyky se dostaly na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. V úterý 29. listopadu o tom v marockém Rabatu rozhodl mezivládní Výbor pro ochranu nemateriálního kulturního dědictví.

Tradiční čínské techniky přípravy čaje a související zvyky zahrnují znalosti, dovednosti a postupy ohledně správy čajových zahrad, sběru čaje, ruční výroby čaje i způsobu jeho pití.

Od pradávna Číňané sázeli, sbírali, připravovali a pili čaj. Vyvinuli šest druhů čaje – zelený, žlutý, černý, bílý, oolong a černý a také více než dva tisíce druhů čajových produktů

Foto: Agentura Nová ČínaTradiční techniky přípravy čaje ztělesňují kreativitu a kulturní rozmanitost čínského národa.

Prostřednictvím Hedvábné stezky, Starodávné cesty čajových koní a dalších kanálů překročil čaj ve starověku hranice Číny a byl milován lidmi po celém světě. Stal se důležitým prostředkem vzájemného porozumění a učení mezi čínskými a jinými civilizacemi.

Čína má dosud celkem 43 položek zařazených na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO, což představuje první místo na světě.