Experimentální škola ve čtvrti Minhang v Šanghaji v Šanghaji začala využívat robotického kuchaře k přípravě a podávání jídel v jídelně, aby byla zajištěna bezpečnost potravin a snížilo se riziko přenosu koronaviru.

Když se žáci ve věku 11 až 13 let přihrnou do jídelny, robot položí jídlo na tácek na dopravníkovém pásu, ze kterého si jej děti vyzvednou.

Zástupce ředitele školy Song uvedl, že stroj šetří pracovní sílu a zajišťuje bezpečnost jídla, které nyní dokonce chutná lépe. „Robot měří sůl a pepř přesněji než lidé,“ uvedl Song. Škola jej dostala darem od výrobce inteligentních kuchyní Xixiang a je první v Šanghaji, která tuto technologii používá.

„Poté, co média informovala o robotickém kuchaři, oslovilo nás mnoho zájemců a podepisujeme další smlouvy se školami a společnostmi,“ řekl Shen Wei, manažer projektu společnosti Xixiang.

Epidemie koroaviru zvýšila poptávku po servisních robotech, a to především ve stravování a ve zdravotnictví.