Hrdina zřejmě nejúspěšnějšího časosběrného dokumentu režisérky Heleny Třeštíkové se vrací na filmová plátna. V roce 2000 bodovala dokumentaristka s filmem René u Evropské filmové akademie, když získala Cenu za nejlepší dokument, a svého hrdinu sledovala se štábem dál. Dalších třináct let osudu kdysi nejznámějšího recidivisty uvidí diváci v kinech v novém filmu s názvem René – Vězeň svobody. Světovou premiéru už měl loni na největším festivalu dokumentárních filmů IDFA v Amsterdamu, první tuzemští diváci ho mohli vidět v předpremiéře na právě skončeném festivalu Jeden svět, kde získal Třeštíkové nový snímek Zvláštní cenu poroty. Do běžné kinodistribuce v České republice vstoupí film 7. dubna.

Dokumentaristka začala Reného natáčet v průběhu roku 1989, než ho představila ve svém prvním filmu, točila ho dvacet let, dohromady tak neuvěřitelných třicet tři let. Nový film funguje samostatně bez předchozí znalosti filmu původního, René se nyní ocitá na prahu padesátky a bilancuje. Zatímco v původním filmu to vypadalo, že nenapravitelný recidivista René souzený především za krádeže se ve vězení cítí jako doma, s padesátkou na krku jakoby dospívá a bilancuje. A především zjišťuje, že i jeho život je příliš krátký na to, aby ho celý strávil za mřížemi. Za každou cenu se tak snaží vyhnout vězení. A pouští se do vztahů, které mají šanci vydržet i déle než pár týdnů. Jeho sžíravý postoj vůči systému mu však zůstává. René – Vězeň svobody tak ukazuje další dobrodružství jednoho z nejznámějších českých vězňů, v současnosti na svobodě.

„René je stále mimořádně zajímavá postava. Charismatický rebel, který je autentický a umí skvěle reflektovat svět okolo sebe i sebe samého, a tak přináší vhled do myšlení člověka pohybujícího se na hraně zákona. Oproti minulosti se snaží žít poctivě, dává šanci dlouhodobějším vztahům a uvažuje o smyslu lidské existence,“ říká Helena Třeštíková.

Producenty filmu René – Vězeň svobody jsou Kateřina Černá a Pavel Strnad ze společnosti Negativ a Alena Müllerová z České televize, kteří s Helenou spolupracovali na mnoho filmech, jak jsou Marcela, Mallory nebo Katka. Kameramanem David Cysař, střihačem Jakub Hejna, hudbu složil Tadeáš Věrčák. Distributorem v České republice je Aerofilms.


Share on Myspace