Ve dnech 5. až 10. listopadu se v Šanghaji konal 4. čínský mezinárodní dovozní veletrh (CIIE). Hodnota zde uzavřených smluv dosáhla 70,72 miliardy USD, uvedl zástupce ředitele veletrhu Sun Chenghai.

Letošní výstava se poprvé konala i on-line, poskytla digitální výstavní síně pro 58 zemí a tři mezinárodní organizace a přitáhla pozornost velkého počtu uživatelů internetu doma i v zahraničí. Podle předběžných statistik přesáhl počet návštěv 58 milionů. 

Veletrhu se zúčastnilo více než 2900 společností ze 127 zemí a regionů, poprvé mezi nimi byly Kongo (Brazzaville), Kiribati, Mauricius, Šalamounovy ostrovy a Palestina. Výstavní plocha dosáhla 366 tisíc metrů čtverečních, na kterých bylo k vidění 422 nových produktů, technologií a služeb. Počet zúčastněných společností ze žebříčku Fortune 500 dosáhl 281, z nichž téměř 40 vystavovalo poprvé a naopak více než 120 bylo zastoupeno na všech čtyřech ročnících veletrhu.

Role CIIE v mezinárodním zadávání zakázek, podpoře investic, kulturních výměnách a otevřené spolupráci se stává stále významnější. Různá fóra se nezaměřují pouze na ekonomiku a obchod, ale také na regionální hospodářský rozvoj. Přibyla i sekce kulturních památek a uměleckých děl a – ve spolupráci s organizátory zimních olympijských her v Pekingu – oblast zážitků ze sportů na ledu a sněhu.

Současně konané mezinárodní ekonomické fórum Hongqiao se zaměřilo na téma „Světová ekonomika za sta let změn: Globální ekonomická spolupráce v postepidemické éře“ a přilákalo více než dva tisíce hostů.

Přípravy 5. ročníku veletrhu CIIE již začaly. V tuto chvíli má organizátor zarezervováno přes 150 tisíc metrů čtverečních výstavní plochy, což je více než loni ve stejnou dobu.


Share on Myspace