Sonda Tianwen-1, kterou na Mars vyslala Čínská kosmická agentura (CNSA), úspěšně dosedla na tuto planetu 15. května v 7:18 pekingského času. Jedná se o první čínskou misi na povrch rudé planety.

Čínská sonda Tianwen-1 byla vypuštěna 23. července 2020 a orbitu Marsu dosáhla letos v únoru. Po vstupu na oběžnou dráhu podrobně zkoumala místo předem zvoleného přistání.

To je známé svou záludností. Jeho obtížnost si můžeme představit jako ekvivalent odpálení golfového míčku z Paříže do jamky v Tokiu. Vzhledem k řadě technických obtíží končí zhruba polovina pokusů o přistání na Marsu neúspěchem.

Čína již dříve měla zkušenosti s přistáním na povrchu Měsíce, dostat Tianwen-1 na Mars ale bylo obtížnější. Nejenom kvůli tamní atmosféře (její hustota činí asi jedno procento zemské atmosféry), ale i kvůli tomu, že komunikace mezi sondou a Zemí má vzhledem ke vzdálenosti zpoždění zhruba dvacet minut.

Průzkum Marsu má pět hlavních úkolů, zahrnují například výzkum prostředí, morfologie povrchu a struktury půdy. Sonda také sbírá údaje o teplotě, tlaku, rychlosti a směru větru a o magnetickém a gravitačním poli Marsu.


Share on Myspace