U knihovny s Petrem Bílkem č. 29


U knihovny 29 2018Patti Smith: Oddanost (Dokořán 2018/ překlad Lýdie Kárníková)

 

 

Americká rocková celebrita (1946) nevychází ani zdaleka česky poprvé. Jádro knížky tvoří stejnojmenná povídka. Text před ní a za ní deníkově zaznamenává zážitky Smithové při cestě do Evropy u příležitosti vydání její knihy u pařížského Gallimarda. Autorka pod názvem Jak funguje mysl tímto způsobem osvětluje inspirační momenty, jež se prolnuly do její povídkové fikce. Po hříchu je nutno říci, že reálné životní události předčí zajímavost povídky. Možná je to v mém případě také proto, že stejný výlet za Albertem Camusem do provensálského Lourmarinu jako Smithová jsem absolvoval dvakrát a že obyčejný náhrobní kámen zarůstající vegetací na mě zapůsobil také magicky. O okouzlení Paříží není třeba snad ani mluvit.

 

 

Ewald Murrer: Zápisník pana Pinkeho (Milan Hodek/ Paper Jam 2018)
Části tohoto zápisníku vycházely v minulých letech v různých zkrácených podobách, zde se jim dostává snad definitivního úplného vydání. Autor doprovází texty také svými ilustracemi a spolu s Helenou Wernischovou a nakladatelem si touto knihou evidentně udělali radost. Krátké texty jeden po druhém jako by přidávaly jednotlivé tahy do obrazu chagallovského světa prolnutého chasidismem Jiřího Langera. Vesnice a městečka se postupně a nenápadně zalidňují postavami zvláštních jmen, mezi něž dobře zapadá pseudonym Murrer. V nevlídném klimatu střeží krajiny trpaslíci, vlkodlaci, mágové, křídlatci a ghúlové. Křehké konstelace imaginací protne občas nečekaně blesk ironie nebo potutelného komična.

 

 

Vít Vojta: Mezi Čínou a Západem. Umění stolovat s čínskými partnery (VIT Consulting 2018)
Pionýrská sonda do čínského kulinárního vesmíru přizpůsobená aktuální praxi českého businessu. Při používání hůlek je zapovězeno: olizování, nerozhodné bloudění nad jídly, těkání z jednoho jídla na druhé, hůlky ulepené rýží nesmí do jiného pokrmu, zapichování hůlek do rýže, prohrabování pokrmu, šťourání v zubech a nesmí se hnout točnou, když si nabírá někdo jiný. Autor se věnuje i formálním náležitostem pozvánek nebo dress codu. Zajímavá je pro nás základní typologie čínských regionálních kuchyní, rozbor typů čínských pálenek i upozornění na druhy čajů. Jak se prostírá, jak se při jídle děkuje, jak se má hovořit a jak se nemá smrkat, to s pedantskou přesností Vojta popisuje. Akorát, že nedá ochutnat.

 

 

AddThis Social Bookmark Button

Předplatné Literárních novin můžete objednat zde.

 

Zaujalo vás

banner Pidivadlo

Partneři

FOK
Logo Pismo black WEB