U knihovny s Petrem Bílkem č. 41

U knihovny 40 2016Jiří Hájíček: Dešťová hůl (Host 2016)


Na rozdíl od některých jeho současných českých kolegů je třeba Hájíčkovi přiznat schopnost oslovit vyprávěným příběhem zvědavost publika. Nedociluje toho žádnými triky. Je poctivě přímočarý a nepředstírá hloubky tam, kde nejsou. Miluje rodné jižní Čechy a stává se tak představitelem venkovské prózy, což je u nás disciplína s bohatou tradicí. Nepředvádí se tu autorské ego, spisovateli jde o konkrétní životní problémy odpozorované z reality polistopadové společnosti. Z hlediska řemesla dělají Hájíčkovi největší potíže dialogy. Málo pružný jazyk zkušenější čtenáře možná odrazuje, ale na druhé straně je sympatická autorova zaujatost zvoleným tématem. 

 

Michal Šanda: Masná kuchařka mistra řezníka z Nelahozevsi Antonína Dvořáka (dybbuk 2016)
Antonín Dvořák zůstal v Šandově hříčce věrný rodinnému řemeslu, což je vhodná příležitost, abychom se dověděli vše potřebné o dobových porážkách a zpracovávání těl hovězích, vepřových, telecích, jehněčích, kůzlečích i krocaních. Od pultu si mistr řeznický Dvořák v pravou chvíli odskočí na nádraží pokochat se přijíždějící lokomotivou a dojde i na chov holubů ve Vysoké u Příbramě. Jak praví titul, jde o kuchařku, takže si můžete vyzkoušet recepty na brzlík s chřestem, kořínek na smetaně, ossobuco, choucroute, zadělávané okruží, perkelt nebo thanksgiving turkey. Jde o další hravou knížku z Šandovy archívnické dílny. Autora to prostě baví. 

 

Christoph Ribbat: V restauraci aneb Příběhy z břicha moderny (Prostor 2016/ překlad Daniela Petříčková)
Proměna restaurací v dějinách západní společnosti za posledních dvě stě padesát let zajímá autora nejen po stránce kulinární, nýbrž i jako průvodní fenomén vzniku otevřené společnosti. Čerpá ze sociologických spisů i z beletrie a ústředními postavami nejsou ani tak kuchaři jako číšníci – profese, kde je krádež a podvod v popisu práce. Autor pomíjí mediální vařivé celebrity a napsal větu: „Restaurace je laboratoří společnosti vědění." Zabývá se prostě všemi aspekty tohoto prostoru, aniž se zdržuje jeho přesnou definicí. Svým přitažlivě nesoustředěným způsobem hledá odpověď na otázku, jak se žilo a jak žijeme dnes. Esej o zacházení s jídlem a lidmi.

 

AddThis Social Bookmark Button

Předplatné Literárních novin můžete objednat zde.

Aktualizováno ( Pondělí, 31 Říjen 2016 13:44 )  

banner Pidivadlo

Partneři

FOK
Logo Pismo black WEB