Recenze

Kdo má vyřešenou minulost, může být přítomným beze zbytku

Kdo má vyřešenou minulost, může být přítomným beze zbytku

Sobota, 23 Prosinec 2017 06:17 Šárka Kadavá

 

Jaký pocit zažívali emigranti po návratu do vlasti, poté co ho za dob komunistického režimu byli nuceni z různých důvodů opustit? A jak velký podíl v našich současných životech tvoří události, které se odehrályjiž před mnoha lety? Téměř tři dekády dělí román Ladič (Knižní klub 2017) od témat minulého režimu, přesto se k nim vrací. Avšak zcela novým a neotřelým způsobem.

(Ne)uzavřená kapitola dějin Bosny a Hercegoviny

(Ne)uzavřená kapitola dějin Bosny a Hercegoviny

Pátek, 22 Prosinec 2017 10:39 Eliška Dubcová

Téměř synchronně s rozsudky, které na konci minulého měsíce Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii vynesl nad „srebrenickým řezníkem“ generálem Ratkem Mladićem a šesti bývalými bosenskochorvatskými předáky vydalo 9. listopadu nakladatelství Absynt literární reportáž o válce v Bosně a Hercegovině s jadrným názvem Jako bys jedla kámen. Překladu se na výbornou zhostila Lenka Kuhar Daňhelová.

Vypůjčený život

Vypůjčený život

Čtvrtek, 14 Prosinec 2017 09:59 Markéta Glanzová

Známá Praha, rušný New York, neznámé Japonsko. Na tuto cestu se vydává hrdinka románu Dům s vypůjčeným výhledem (Host 2017). Příletem do Japonska ale její cesta ani zdaleka nekončí, ba naopak, stojí před ní daleko složitější cesta – cesta k porozumění nové kultuře a hlavně cesta hledání domova i sebe sama.

Recenze: Příběh jedné epochy

Recenze: Příběh jedné epochy

Úterý, 12 Prosinec 2017 10:07 Petr Žantovský


Ĺuboš Jurík studoval na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě a po ukončení studia působil jako redaktor týdeníku Nové slovo. V letech 1992 – 1997 byl mluvčím předsedy slovenského parlamentu Ivana Gašparoviče, zakladatelem časopisu Parlamentný kuriér a později šéfredaktorem měsíčníku Euroreport plus. Je dvojnásobným držitelem ceny Egona E. Kische za literaturu faktu a řady dalších ocenění.

Recenze: O hodnotách

Recenze: O hodnotách

Sobota, 09 Prosinec 2017 07:06 Petr Žantovský

Velmi potřebná reedice, tak by se dalo nejstručněji charakterizovat nové vydání zásadní publikace prof. Stanislavy Kučerové, letošní devadesátnice, emeritní děkanky Pedagogické fakulty MU Brno. Kniha nese jednouchý a všeříkající název Člověk – hodnoty – výchova. Přeloženo do delšího souvětí: Jaký význam má pro člověka vytváření hodnotových vzorců a jak se na něm může podílet výchova. Nebo také: Kam se dnes (podotýkám, kniha byla poprvé vydána už v r. 1996, ale její závěry neztratily nic na platnosti, spíše naopak) vytratily základní a až donedávna nezpochybňované etické a hodnotové etalony a kam se řítí svět, když se neřídí hodnotovými vzorci?

Třetí medicína

Třetí medicína

Čtvrtek, 07 Prosinec 2017 06:04 Alena Součková


Pracoval v nemocnici i ve vědeckém výzkumu, jako odborný lékař pracuje v ordinaci dodnes. Za léta své praxe poznal mnoho lidských příběhů a neobvyklých průběhů nemoci i způsobu uzdravení, ale nevyhnutelně i konec života v případech, kde už medicína nebyla schopna pomoci.

Český příběh dnešního Američana

Český příběh dnešního Američana

Středa, 06 Prosinec 2017 09:39 Petr Žantovský

 

Nakladatelství Jiří Červenka – Gelton vydalo v těchto dnech neobyčejnou knihu. Nese název Čechoamerický příběh a podtitul Tak (nějak) to tenkrát bylo. Jejím autorem je Stanislav Perkner, poslední předlistopadový děkan pražské Fakulty žurnalistiky UK, jehož pedagogickými rukama prošla drtivá většina dnešních padesátníků působících v českých médiích (autora této recenze nevyjímaje).

Čmelákova (a Liškova) značně temná fantazie

Čmelákova (a Liškova) značně temná fantazie

Úterý, 05 Prosinec 2017 10:03 Viktorie Schödelbauerová

Seznamte se s Čmelákem, smutným hrdinou románu Stvoření. Je mu deset let a je to docela obyčejný kluk, který tráví svůj čas tak, jak ho by ho mohla trávit i spousta jiných kluků, žijících na nevlídném, šedém sídlišti, kde je ráno budí sprosté vyřvávání opilců, pach zvratků a zvuky utrápených domů.

Druhé světy jsou ideálním materiálem pro zájem o Lužické Srby

Druhé světy jsou ideálním materiálem pro zájem o Lužické Srby

Neděle, 03 Prosinec 2017 12:31 Josef Zdobinský

 

Knižní vydání Druhé světy lužickosrbské spisovatelky Róžy Domašcyny (na fotografii vpravo dole) umožnila českým čtenářům Městská knihovna Vansdorf, která se v posledních letech společně s organizací Společnost přátel Lužice stará o osvětu ohledně vzkvétající české sorabistiky. Knize chybí jen lepší grafická vizáž.

strana 2 z 30

banner Pidivadlo

Partneři

FOK
Logo Pismo black WEB