Recenze

Munro Saki jako neplebejský O. Henry

Munro Saki jako neplebejský O. Henry

Úterý, 25 Srpen 2015 08:51 Ivo Fencl

Povídky od Munra Sakiho česky vyšly počínaje rokem 1961 ve čtyřech výborech včetně letos pořízeného Vola v chryzantémách. Dotyčný Vůl reprezentuje aktuální přívažek a odlišuje se od dosavadních souborů Kruté šprýmy, Léčba neklidem a Hranaté vejce především tou zvláštností, že každou z pětadvaceti povídek přeložil někdo jiný. Stalo se – a došlo k tomu v rámci projektu Translating Saki pořádaného Ústavem translatologie na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Snad i kvůli zajímavosti uvedu začátek nejznámějšího Sakiho hororu Sredni Vaštar (podobá se pracím H. P. Lovecrafta a byl zfilmován také u nás) nejprve ve starším překladu Františka Vrby (1968) a pak v letošní verzi Jana Tichého.

Krajina je plná stop minulého života

Krajina je plná stop minulého života

Čtvrtek, 13 Srpen 2015 08:33 Ivan Matějka

„... naším neskromným cílem je vtělit do čtenáře kus archeologa a umožnit mu prožít zážitek z objevování všudypřítomných pozůstatků předchozích lidských aktivit v prostředí ve kterém žijeme.“ Tolik v úvodu k Archeologickému atlasu Čech píše vedoucí autorského týmu Milan Kuna.

Pilot a Malý princ

Pilot a Malý princ

Pátek, 31 Červenec 2015 13:32 Zdeněk A. Eminger

„Kéž bych měl křídla jako holubice, uletěl bych, usadil se jinde. Ano, daleko bych letěl, pobýval bych v poušti, spěchal do bezpečí před náporem větru, před vichřicí.“, napsal kdysi dávno žalmista-básník v obavách před vnějším a dost možná i před vnitřním nepřítelem. Věřil, že jeho volání bude vyslyšeno. Jen on a Bůh ví, jestli se tak skutečně stalo.

Horkým létem s literárními vampýry

Horkým létem s literárními vampýry

Pátek, 31 Červenec 2015 08:13 Ivo Fencl

„Snad mne omluvíte, že se k vám nepřidám," promluvil hrabě poté, co si dozajista všiml mého váhání. „Víno… nikdy nepiji." Z povídky Upír z Kaldensteina inspirované Lugosiho pojetím Draculy (1931).

Dějiny jako tajemství

Dějiny jako tajemství

Středa, 29 Červenec 2015 06:46 Zdeněk A. Eminger

Francouzský filosof Jacques Maritain (1882–1973), jehož dílo poprvé vstoupilo mezi české čtenáře prostřednictvím překladů Josefa Floriana, Otto Alberta Tichého, Václava Renče, Leopolda Vrly a Vojtěcha Gaji, patří mezi myslitele a autory křesťanské duchovní orientace, jejichž jména, osudy a knihy jsou známé snad každému, kdo se někdy alespoň letmo setkal s filosofií, teologií a estetikou.

Pravdivý příběh o Mike’s Place

Pravdivý příběh o Mike’s Place

Pondělí, 20 Červenec 2015 08:35 Eva Janáčová

Hlavní předlohou komiksové knihy se stal cenami ověnčený dokumentární film Blues na pláži, který natočil absolvent pražské FAMU Joshua Faudem. Ten rovněž jako barman a kameraman vystupuje v černobílém grafickém románu Mike´s Place, jenž byl pojmenovaný podle známého telavivského baru, kde se poslední dubnový den roku 2003 odehrál sebevražedný atentát.

Horní Jiřetín očima historiků umění

Horní Jiřetín očima historiků umění

Čtvrtek, 16 Červenec 2015 10:40 Ivan Matějka

Zatím jen podmínečný odklad dostala obec Horní Jiřetín. Některé varianty prolomení limitů těžby uhlí stále počítají s tím, že bude obětována – a spolu s ní i zdejší kostel, kterému už nějakou dobu věnují pozornost historici umění.

RECENZE: Letec a živly

RECENZE: Letec a živly

Úterý, 14 Červenec 2015 08:09 Zdeněk A. Eminger

Když se spisovatel a letec Antoine de Saint-Exupéry vydal 31. července roku 1944 se svým Lightningem P-38/F-5B na foto-průzkumný let z korsického letiště u obce Borgo nad krajinu jižní Francie, tušil, co ho čeká? Z životního osudu a díla, které se mnoha lidem stalo až jakýmsi náboženským textem a směrovkou pro jejich životní cestu, je patrné, že zřejmě věděl, kam a ke komu míří.

Velký románový sumář s Evženem mezi námi

Velký románový sumář s Evženem mezi námi

Úterý, 07 Červenec 2015 10:56 Ivo Fencl

Vladimír Poštulka (nar. 1943) umí psát texty písní (dosud na pět set), divadelní hry (prozatím tři) a zvládne i knihy (včetně Půdorysu harému, 2004, a Blues pro Stalina, 2008). S Magdalenou Dietlovou stál u kolébky časopisu Xantypa, přednáší na univerzitách aristologii a pro německý časopis Feinschmecker hodnotí kvalitu českých restaurací. Je gurment, gurmán, ale i muž sečtělý a loni představil čtenářům své opus magnum alias román Hřbitovní kvítí na smetaně (2014).

strana 9 z 25

banner Pidivadlo

Partneři